Tízezrek tüntettek Tel-Avivban a korrupció ellen

Szégyen – skandálták a tüntetők az izraeli legfőbb ügyész háza előtt. Dühüket egy, a rendőrség jogait is korlátozó törvény váltotta ki.

MTI
2017. 12. 03. 7:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tízezres tömeg tüntetett Tel-Avivban szombat este a kormányzati korrupció, illetve a kneszet által hozott új törvény elfogadása ellen, amely korlátozná a rendőrség hatáskörét.

A szégyen menetének nevezett felvonuláson a tízes tévécsatorna becslése szerint mintegy húszezren csatlakoztak a több mint egy éve, a főügyész lakásának közelében minden szombat este tüntető „kemény maghoz”.

A tiltakozók a kormányfő távozását követelték, s számos házilag készített transzparenst tartottak magasba, amelyeken megfogalmazták bírálataikat. Leggyakrabban a „szégyen” szót skandálták, a kormányfő elleni korrupciós vádakra utalva.

Ezzel egy időben a helyi média beszámolói szerint több százan vonultak az utcára Jeruzsálemben és Haifán is.

A tel-avivi tüntetés kezdetén felszólalt Meni Naftali, a miniszterelnöki rezidencia volt gondnoka, aki pert nyert a vele megalázóan bánó Sara Netanjahu, a miniszterelnök felesége ellen.

A felszólalók ostorozták a múlt héten a kneszetben első olvasatban elfogadott törvényt, amely megtiltaná a rendőrségnek, hogy a nyomozás lezárásakor nyilvánosságra hozza, sikerült-e elég bizonyítékot találnia a vádak alátámasztására.

A bírálatok szerint ez a törvény Benjamin Netanjahu miniszterelnök személyes védelmére készül, hogy ne hozhassák nyilvánosságra az ügyészségnek hamarosan küldendő nyomozati anyagot.

A Likud párt törvényalkotói az úgynevezett ajánlási törvényt gyorsított eljárással már a következő napokban megpróbálják második és harmadik olvasatban is megszavaztatni.

Állítólag attól tartanak, hogy súlyos politikai vihart okozhat a kormányfőt érintő ajándékozási ügy, amelyet a rendőrség már a következő napokban lezárhat.

A gyanú szerint a miniszterelnök nagy értékű ajándékokat fogadott el üzletemberektől, valamint alkut akart kötni az egyik izraeli lap, a Jediót Ahronót kiadójával, hogy az újság kedvezőbben írjon a kormányról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.