Több mint 400 beteget kellett hátrahagynia a Vöröskeresztnek

A szíriai kormány beleegyezett a kimenekítésbe, de a harcot nem szünteti be.

MTI
2017. 12. 29. 20:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 400 beteget kellett hátrahagyni a szíriai főváros melletti, felkelők kezén lévő Kelet-Gútában, a kormányerők által ostromlott elővárosból mindössze 29 embert és családtagjaikat sikerült kimenteni a Damaszkuszba irányuló egészségügyi evakuáció keretében – közölte pénteken a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC).

Az utolsó evakuáltakat éppen akkor szállították el, amikor a lázadók tüzet nyitottak a kormányerők állásaira Haraszta települése mellett a kelet-gútai frontvonalon, mire válaszul a rezsim csapatai ágyúzni kezdték az elővárost.

Az ICRC a szíriai arab félholddal együttműködve három napja indította a páciensek és hozzátartozóik evakuációját Kelet-Gútából a mindössze percekre lévő damaszkuszi kórházakba, rávilágítva, hogy a szíriai hatóságok milyen mértékben akadályozzák a humanitárius segélyakciókat a 2011 óta polgárháború dúlta országban.

A 2013 óta Bassár el-Aszad szíriai elnök erői által ostromlott Kelet-Gútában mintegy 400 ezer ember él, az utóbbi hónapokban azonban súlyos humanitárius helyzet alakult ki a kormányerők ostromzára miatt. Nemzetközi jogvédő és segélyszervezetek számtalan alkalommal figyelmeztettek, hogy fenntarthatatlan állapotok uralkodnak, rengeteg embert került az éhezés szélére, mások pedig a gyógyszerhiány miatt kerültek válságos állapotba.

Az ENSZ féléve egy listát terjesztett elő a szíriai kormányhoz azzal a kéréssel, hogy engedélyezze mintegy ötszáz súlyos beteg, köztük rákos gyermekek egészségügyi evakuálását a térségből. A névsoron szereplő 494 emberből 12-en meghaltak, mert hiába vártak ellátásra – közölte Jan Egeland, a Norvég Menekült Tanács (NRC) vezetője.

Mohamed Katúb, a SAMS érdekképviseleti vezetője még szerdán tudatta, hogy öten a 29 fős csoportból Damaszkusz és a Dzsais al-Iszlám lázadó szervezett közötti fogolycseréről szóló megállapodás keretében kaphatnak egészségügyi ellátást a szíriai fővárosban.

Bár a kormány beleegyezett november végén egy Kelet-Gútára vonatkozó tűzszünetbe, továbbra is légicsapásokat mér a térségre. Az ottani lázadók pedig válaszul gránátvetőkkel lőnek damaszkuszi célpontokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.