Török képviselő: Külföldön élő ellenzékieket akarnak meggyilkolni

Az ügyben vizsgálatot indított pénteken az ügyészség.

MTI
2017. 12. 22. 18:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Garo Paylannak, a török ellenzék egyik parlamenti képviselőjének arról van tudomása, hogy bérgyilkosok ellenzékiek meggyilkolását tervezik több európai államban. Az ügyben vizsgálatot indított pénteken az ügyészség – jelentette a Dogan török hírügynökség.

Paylan, a kurdbarát, ellenzéki Népek Demokratikus Pártja (HDP) képviselője az ankarai parlamentben kedden mondott beszédében hangsúlyozta: az előző héten több forrásból is tudomást szerzett török ellenzékiek megölésére vonatkozó tervekről. Mint mondta, három bérgyilkos is úton van már. Több európai államban is komolyan veszik a jelzéseket, s így megfelelő óvintézkedéseket tettek a náluk élő, különösen veszélyeztetett török ellenzékiek védelmére. Paylan kiemelte, kész megosztani információit az ügyészséggel.

A HDP-politikus bírálta, hogy több ezer ellenzéki újságírónak, tudósnak és politikusnak kellett elhagynia hazáját a török kormány elnyomó politikája miatt. Recep Tayyip Erdogan török elnök és a hozzá hű sajtóorgánumok ezeket az embereket „árulónak” bélyegezte, s az ilyen szólamok „bizonyos csoportokat” cselekvésre sarkallhatnak – hangoztatta az örmény származású Paylan.

Az Al-Monitor nevű internetes hírlapnak elmondta: „az olyan szürke és mozgalmas időkben, mint amilyenben most is élünk, egyes, az állam szervezetén belüli, törvényszegő hálózatok a saját kezükbe veszik a kezdeményezést, ahogy azt Hrant Dink meggyilkolásánál is láttuk”.

Az örmény újságírót 2007-ben gyilkolta meg Isztambulban egy török nacionalista, s vannak arra utaló nyomok, hogy a rendőrség tagjai előre tudtak a merényletről.

2013 januárjában három kurd aktivistát gyilkoltak meg Párizsban, fennáll a gyanú, hogy a török hírszerzésnek, az MIT-nek is köze volt a történtekhez.

Csütörtökön egy kormányhű újságíró telefonált a TGRT török hírtelevízióhoz, felszólítva a hírszerzést, hogy végezzen „három vagy öt” külföldön élő Gülen-aktivistával, hogy megfélemlítse a 2016. júliusi sikertelen puccskísérlet kitervelésével gyanúsított Fethullah Gülen hitszónok mozgalmának száműzetésben élő tagjait. A Gülen-hálózat több ezer feltételezett tagja keresett külföldön menedéket az elvetélt hatalomátvételi kísérlet óta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.