Trump védelmébe vette az iráni kormányellenes tüntetőket

Tartsák tiszteletben a szólásszabadságot – üzente Donald Trump azután, hogy több ellenzéki tüntetőt is elfogtak Iránban.

MN
2017. 12. 30. 7:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök figyelmeztette a teheráni kormányt az iráni kormányellenes tüntetésekkel és többtucatnyi tüntető őrizetbe vételével kapcsolatban arra, hogy tartsa tiszteletben az állampolgárok jogait, köztük a szólás szabadságát. 

„Sok jelentés szól arról, hogy békés tüntetéseket tartottak iráni állampolgárok, akiknek elegük van a hatalmi korrupcióból, az ország vagyonának eltékozlásából és a pénznek a terrorizmus külföldi támogatására való felhasználásából. Az iráni kormánynak tiszteletben kellene tartania az emberek jogait, köztük a szólásszabadságot. A világ figyel!” – írta az amerikai elnök péntek este a Twitteren.

Elítélte az őrizetbe vételeket Heather Nauert is. A külügyminisztérium szóvivője felszólította a nemzetközi közösséget, hogy támogassa az iráni népet és követelését az alapvető jogok tiszteletben tartására, valamint a korrupció megállítására – írta az MTI.

Iránban két napja tartanak a tüntetések az infláció, a növekvő árak és a klerikus kormányzati politika ellen: csütörtökön több nagyvárosban indultak spontán tiltakozó akciók, a közösségi oldalakon megjelent felvételek szerint a rendőrség könnygázzal és vízágyúval oszlatott, de a jelentéseket eddig nem lehetett független forrásból megerősíteni.

Irán második legnagyobb városában, Meshedben 52 aktivistát vettek őrizetbe csütörtökön, ez azonban nem rémisztette el a tiltakozókat: pénteken Teheránban és legalább öt másik városban voltak erőszakmentes demonstrációk – a tüntetők bírálták az ország vallási vezetőit is, például azt skandálták, „Szégyelljétek magatokat, mollák, távozzatok az országból békében!”, de követelték a politikai foglyok szabadon bocsátását is.

Bár Irán gazdasági helyzete némileg javult a nukleáris programjáról 2015-ben kötött, hathatalmi megállapodás és a szankciók eltörlése óta, az átlag iráni állampolgárok nem ezt tapasztalják – sőt számos alapvető élelmiszer, így a tojás ára is 30-40 százalékkal növekedett az utóbbi időben. Emellett nőtt a munkanélküliek száma is: a The Independent összeállítása szerint tavaly óta 1,4 százalékkal 12,4 százalékra nőtt a munkanélküliek aránya, vagyis 3,2 millió ember maradt munka nélkül a 80 milliós Iránban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.