Trumpék bekeményítenek: kevesebb pénzt adnak az ENSZ-nek

A szervezet közgyűlése múlt csütörtökön ítélte el, hogy az ország Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként.

MN
2017. 12. 26. 21:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kevesebb mint 285 millió dollárral csökkentheti Washington az Egyesült Államok hozzájárulását az ENSZ működéséhez – írja több híroldal is az ország képviseletének közleményére hivatkozva. Szakértők szerint ez is része annak a folyamatnak, amely során a Donald Trump-kabinet megpróbálja a nemzetközi szervezet döntéseit a maga szája íze szerint alakítani. Az ENSZ menedzsmentje amerikai részről ráadásul további csökkentésekre is számíthat.

Az ENSZ közgyűlése 128:9-es szavazati aránnyal, vagyis elsöprő többséggel éppen a napokban ítélte el, hogy Donald Trump Izrael fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet, vagyis a pénzügyi támogatások csökkentésének bejelentése nem látszik véletlenszerűen időzítettnek. Nikki Haley, az amerikai ENSZ-nagykövet ugyanakkor a szervezet nem hatékony működését és túlköltekezését emelte ki. 

Az ENSZ alapokmányának rendelkezése szerint az Egyesült Államok felelős a szervezet éves kiadásainak 22 százalékáért, ez a 2017–2018-as időszakban 1,2 milliárd dollárt tett ki, de az amerikaiak adják a békefenntartó missziók költségeinek 28,5 százalékát is, ami ugyanebben az időszakban 6,8 milliárd dolláros költséget jelent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.