Tusk Dublinban: a határkérdésben elfoglalt ír álláspont az EU álláspontja is

Írország és Észak-Írország határa immár nem a megosztottság, hanem az együttműködés jelképe.

MTI
2017. 12. 01. 18:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Írország és Észak-Írország közötti határellenőrzés visszaállítását elvető hivatalos ír álláspont az Európai Unió álláspontja is, az EU teljes mértékben Írországot támogatja ebben a kérdésben – mondta pénteken Dublinban az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk, aki Leo Varadkar ír miniszterelnökkel tárgyalt, a megbeszélés utáni közös sajtóértekezleten kijelentette: Írország és Észak-Írország határa – ahol jelenleg semmiféle vám- és útlevél-ellenőrzés nincs – immár nem a megosztottság, hanem az együttműködés jelképe, és nem szabad megengedni, hogy a brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése az észak-írországi megbékélés e vívmányát lerombolja.

A brexitet az Egyesült Királyság kezdeményezte, és most London feladata hiteles javaslat előterjesztése arról, hogy miként lehet elkerülni a fizikai határellenőrzés visszaállítását – tette hozzá az uniós állam- és kormányfők tanácsának elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.