Újabb neves karmester keveredett zaklatási ügybe

Charles Dutoit egyelőre nem reagált a vádakra.

MN
2017. 12. 22. 15:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közeljövő valamennyi koncertjének vezénylése alól felmentette a brit Királyi Filharmonikus Zenekar vezető karmesterét, Charles Dutoit-t, mert szexuális zaklatással vádolták meg. A londoni zenekar pénteki közleménye szerint a döntést közösen hozták meg a svájci karmesterrel – írja az MTI.

Az AP amerikai hírügynökség csütörtökön adta hírül, hogy három operaénekes nő és egy zenész állt elő a szexuális zaklatás vádjával.

A zenekar közleménye szerint a tényeket jogi folyamat keretében kell feltárni és Dutoit-nak meg kell adni a lehetőséget arra, hogy jogi tanácsért folyamodjon, és vitába szálljon az állításokkal.

Charles Dutoit, aki 2009 óta a brit zenekar vezető karmestere és egyben művészeti igazgatója is, nem reagált az őt ért vádakra. A zenekar közleménye szerint a karmester jelenleg szabadságát tölti.

A Bostoni Szimfonikus Zenekar és a San Franciscó-i Szimfónia szintén megszakította a kapcsolatokat a svájci karmesterrel. A New York-i Filharmonikusok is közölte, hogy öt januári koncertjét lemondták, a Chicagói Szimfonikus Zenekar és a Clevelandi Zenekar pedig 2018 első félévének valamennyi koncertjét lemondta Dutiot-val.

A karmestert négy nő, köztük a színpadtól már visszavonult Paula Rasmussen, valamint Sylvia McNair vádolta meg szexuális erőszakkal. A két másik áldozat neve elhallgatását kérte az amerikai hírügynökségtől. Az esetek 1985-ben, 1991-ben, 2006-ban és 2010-ben történtek.

A kétszeres Grammy-díjas Dutoit huszonöt éven át volt a Montréali Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, majd a Francia Nemzeti Zenekart vezette tíz éven át. Dolgozott a világ szinte valamennyi neves operaházában, és tízszer jelölték Grammy-díjra.

Négy vádlója elmondta, azután mertek előállni, hogy a New York-i Metropolitan Opera a minap felfüggesztette sztárkarmesterét, James Levine-t, amikor szexuális zaklatás vádja érte.

A Metropolitan Opera december elején jelentette be, hogy jegeli a közös munkát James Levine-nal, így a karmester a szezonban már nem lép fel a világ egyik vezető operaházában. Elsőként a The New York Times és a New York Post számolt be arról, hogy a sztárkarmester 1985-től éveken át szexuálisan zaklatott egy fiatalkorú férfit. Az ügy 1993-ig tartott, és a ma negyvennyolc éves férfi kis híján öngyilkos lett a történtek miatt. A karmestert később többen is megvádolták zaklatással.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.