Vádat emeltek a máltai újságírónő meggyilkolása ügyében

Három gyanúsított ellen emeltek vádat, tagadják bűnösségüket.

MTI
2017. 12. 21. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyben illetékes vallettai bíróság csütörtökön úgy határozott, elegendő bizonyíték gyűlt össze ahhoz, hogy vádat emeljen a három fő gyanúsított ellen Daphne Caruana Galizia máltai újságírónő meggyilkolása ügyében.

Claire Stafrace Zammit bíró e döntést a háromnapos meghallgatás végén hozta, amelyen a rendőrség számos bizonyítékot mutatott be a három gyanúsított, George Degiorgio és testvére, Alfred, illetve Vince Muscat ellen. A hármas tagadta bűnösségét.

Keith Arnaud, a máltai rendőrség gyilkossági osztályának vezetője a meghallgatás szerdai napján azt mondta, hogy George Degiorgio mobiltelefonon hallgatta végig a robbanást, amely végzett a korrupciós ügyeket vizsgáló máltai újságírónővel.

A mobiltelefonokról kinyert adatok szerint a testvérpár és a harmadik gyanúsított többször is az újságírónő lakhelyére, Bidnijába látogatott a merénylet előtt. Szakértők megtalálták Alfred Degiorgio DNS-ét egy cigarettacsikken az egyik helyi kilátónál.

George Degiorgiót azzal vádolják, hogy sms-sel hozta működésbe az újságírónő kocsijába rejtett pokolgépet egy hajóról, miközben a robbanást telefonon hallgatta végig, a testvérével volt vonalban. A fivér nem volt messze október 16-án a bűntény helyszínétől, és figyelemmel kísérte az 53 éves Galiziát, amíg a járműve fel nem robbant.

A telefonbeszélgetés a két gyanúsított között 107 másodpercig tartott. Arnaud megjegyezte, ennyi időre van szükség ahhoz, hogy az újságírónő házától a robbanás helyszínéig hajtson. George Degiorgio a merénylet után  sms-t küldött a barátnőjének: „Vegyél bort, drágám!”

Galizia egyebek mellett a miniszterelnök és felesége állítólagos offshore-számlái után is kutakodott, és rendszeresen hangoztatta, hogy a szigetország irányítása bűnözők kezébe került. Az újságírónő ellen 42 jogi eljárás folyt halála idején. Galizia férje politikai gyilkosságról beszélt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.