Víz szivárog a brit flotta legújabb és legdrágább hajójába

Óránként 200 liternyi víz szivárog az egyik propeller tengelyénél, ami nem egyedülálló hiba, de kínos.

MN
2017. 12. 19. 10:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig két hete, december 7-én avatta fel ünnepélyesen II. Erzsébet brit uralkodó a róla elnevezett HMS Queen Elizabeth repülőgép-hordozót, a próbaüzem alatt máris komoly gondok jelentkeztek a hajóval: víz szivárog a hajótestbe az egyik propeller tengelyénél. Nem is kevés, a Sun című bulvárlap értesülése szerint óránként 200 liter, amitől persze nem fog elsüllyedni a flotta zászlóshajója, de azért meglehetősen kellemetlen.

A királyi haditengerészet állítólag már korábban ismerte a problémát – ami nem egyedi, fel szokott lépni más hajóknál is hasonló –, de igyekezett eltitkolni, nehogy kiderüljön az ünnepélyes átadás előtt. Most pedig a haditengerészet szóvivője kisebbíteni igyekezett a hibát, amikor arról beszélt a BBC-nek, hogy az nem akadályozza a hajózást, és hamarosan kijavítják más kisebb, a próbaüzem alatt azonosított hibákkal együtt.

A HMS Queen Elizabeth a valaha épült legdrágább brit hajó: 3,1 milliárd fontba (több mint 1100 milliárd forintba) került, a súlya 65 ezer tonna, és egyebek mellett 24 F–35B vadászgépet képes hordozni. Testvérhajója, a HMS Price of Wales még építés alatt van, leghamarabb két év múlva készülhet el. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.