Vonat zuhant az autópályára Amerikában, hatan meghaltak

Csapdába estek az utasok. Legalább 97 embert szállítottak kórházba.

Kovacsik Ágnes
2017. 12. 18. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisiklott és autópályára zuhant egy vonat Washington államban helyi idő szerint hétfő reggel fél nyolc körül. A tömegszerencsétlenségben többen meghaltak és sokan megsérültek – írja a BBC News.

A Pierce megyei seriff hivatalának szóvivője, Ed Troyer elmondta: a vonat utasai közül többen életüket vesztették. A hatóságok közlése alapján az AP hírügynökség hat halottról írt. 97 embert szállítottak kórházba, az egészségügyi tisztségviselők legalább két, kritikus állapotban lévő sérültről tudnak, és 11 olyan emberről, aki komoly sérülést szenvedett a balesetben.

A 14 vagonból álló Amtrak szerelvény 13 vagonja óránként több mint 130 kilométeres sebességgel siklott ki DuPont város mellett, több kocsija egy felüljáróról zuhant az Interstate 5-ös autópálya Seattle-n kívül eső szakaszára: két nyerges vontató és öt személygépkocsi is balesetet szenvedett. A vonaton legkevesebb 78 utas és ötfős személyzet tartózkodott.

Az egyik utas, Chris Karnes, aki a mozdonyhoz közelebbi egyik vagonban ült, elmondta, hogy ki kellett rúgniuk a vonatablakokat, mert a vészkijáratok nem működtek.

Pár órával az Amtrak 501-es, Seattle-ből Portlandbe tartó járatát ért szerencsétlenség után a vasúti személyszállító cég közölte: nem volt bekapcsolva – vagyis aktiválva – az a vonatvezérlő technológia a vasúti pályán, amely automatikusan lassítja a szerelvényt, ha az túl gyorsan halad.

A Twitteren keringő felvételeken az látható, hogy az egyik vonatkocsi lóg a felüljáróról, a másik pedig az autópályán közlekedő járművekre esett. A rendőrség szerint az autóban utazók közül senki nem vesztette életét a katasztrófában.

A vonat a Tacoma és Olympia városok közötti vadonatúj, hétfőn használatba vett vasútvonalon haladt.

Közben meglepő kommentárt osztott meg a baleset kapcsán Twitter-oldalán Donald Trump amerikai elnök. Azt írta: a vonatszerencsétlenség is rámutat arra, hogy ideje benyújtani az infrastrukturális tervet, hozzátéve, hogy a Közel-Keleten hétmilliárd dollárt költöttek, míg az ország útjai, hídjai, alagútjai, vasútjai összeomlottak. Egy tizenegy perccel későbbi tweetjében azonban részvétéről is biztosította az áldozatok hozzátartozóit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.