5,3-es erősségű földrengés volt a Balkánon

Az epicentrum Montenegró területén volt, és még Belgrádban is érezni lehetett.

MN
2018. 01. 04. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Richter-skála szerinti 5,3-es erősségű földrengés rázta meg Szerbia, Montenegró és Albánia határvidékét – írja a Tanjug szerb hírügynökségre hivatkozva az Index.

Az MTI beszámolója szerint a rengés hipocentruma Montenegróban, 5 kilométeres mélységben volt, a szerb szeizmológiai intézet szerint a rezgést a több mint 400 kilométerre fekvő Belgrádban is érezni lehetett. A földrengést nyolc utórengés kísérte, ezek 1,9 és 3,4 közötti erősségűek voltak.

A montenegrói hatóságok szerint néhány kéményben, illetve régebbi épületek homlokzatán keletkezett kár, nagyobb károkról vagy sérültekről nem tudnak.

A Blic.rs szerint több településen, így a montenegrói fővárosban, Podgoricában is pánik tört ki, az emberek az utcákra szaladtak.

A Nyugat-Balkánon nem ritkák a kisebb földrengések, jelentősebb károkat azonban nem szokott okozni a földmozgás. Legutóbb 1963-ban Szkopjében volt nagy földrengés, akkora, hogy a macedón főváros több mint háromnegyede romba dőlt, és több mint ezren életüket vesztették. A 6,9-es erősségű rengést követően az egész várost újjáépítették.

Nemcsak Európában, Amerikában is rengett a föld, a jelenség epicentruma San Francisco közelében volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.