A világ egyik legmérgesebb kígyója szemelt ki magának egy ausztrál iskolát

A textilmintás barna kígyó tojásait az iskola homokozójában fedezték fel a gyerekek.

MN
2018. 01. 02. 9:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tucat mérgeskígyó-tojást találtak a gyerekek egy ausztrál iskola udvarának homokozójában – írták az ausztrál lapok kedden. Önkéntes állatvédők szerint a tojásokat a világ második leghalálosabb mérgű kígyója, a textilmintás barna kígyó (Pseudonaja textilis) rakta a homokba. A karcsú állat felelős a legtöbb halálos kígyómarásért az országban, mivel igen kedveli az ember közelségét, évente több száz kerül elő lakásokból, munkahelyekről. Mérge neurotoxinok és antikoagulánsok életveszélyes keveréke, mely súlyos belső vérzéseket, valamint szív-, tüdő- és veseelégtelenséget okozva öl.

December 20-án a homokozóban játszó gyerekek rejtélyes kicsiny tojásokra bukkantak. Tanáraik egy vadvédő szervezethez (WAFNA) fordultak, melynek önkéntesei gyorsan a helyszínre érkeztek, hogy megvizsgálják a tojásokat. A homokfelszín alatt a textilmintás barna kígyó 12 tojását találták meg. Miután a probléma megoldódott, délután a gyerekek visszamehettek a homokozóba, ahol azonban újabb tojásokat fedeztek fel. Ezután bezárták a játszóteret. A következő három napban 43 kígyótojást gyűjtöttek össze hét fészekből, melyek mélyen a homokfelszín alatt rejtőztek. „A homok még laza volt és friss, tökéletes lett volna a kígyótojások kiköltéséhez” – mondta Yvette Attleir, a szervezet önkéntese a helyi médiának.

A textilmintás barna kígyó már közvetlenül kikelése után, néhány centiméteresen is komoly veszélyt jelent az emberre, különösen a gyerekekre nézve. Geoff Isbister, a newcastle-i Orvosi Egyetem közegészségtani szakértője szerint a kígyó mérge különösen erős, ez Ausztrália leghalálosabb mérgű kígyója. A hatóságok biztosították a szülőket arról, hogy a homokozóban nyugodtan játszhatnak a gyerekek, ahogy a nyári szünet véget ér.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.