Amerikai katona vesztette életét Kelet-Afganisztánban

Az amerikai tisztek több támadó hadművelet jóváhagyását sürgették.

MTI
2018. 01. 02. 20:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok vezetője kedden bejelentette, hogy Kelet-Afganisztánban a szélsőséges tálibokkal folytatott tűzharcban életét vesztette egy amerikai katona.

John Nicholson tábornok közleménye szerint a katona Nangarhar tartományban halt meg, egy január elsején történt összecsapásban.

Négy másik katona ugyanott megsebesült. Közülük ketten már ismét szolgálatban vannak, két katonát pedig kórházban ápolnak. Állapotuk stabil.

A tábornok részvétét fejezte ki a megölt katona családtagjainak.

Az Egyesült Államok 2014 végén formálisan már befejezte hadműveleteit Afganisztánban, de katonái és tanácsadói még jelen vannak az országban, és a tálibok, valamint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihadistái ellen az afgán erőkkel közösen lépnek fel.

Joseph Votel tábornok, az Egyesült Államok Közel-Keletért felelős Középső Parancsnokságának vezetője az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában agresszívabb Afganisztán-politikát sürgetett, s ennek jegyében több amerikai kiképző afgán földre küldését javasolta. A tábornok szerint az amerikai kiképzőtiszteknek az afgán erőkkel szorosabban együttműködve és a frontvonalakhoz közelebb kellene részt venniük a tálibok elleni harcban. Votel úgy vélte, hogy az amerikai erőknek több támadó hadműveletet kellene indítaniuk, és tavaszra már át kellene venniük a kezdeményezést a tálibok ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.