Áram és benzin nélkül maradtak az amerikaiak a kemény télben

80 ezer háztartás lehet áram nélkül a vezetékek leszakadása miatt, 5 százalékkal nőtt az üzemanyagok ára.

MN
2018. 01. 05. 6:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly fennakadásokat okoz az Egyesült Államok atlanti partvidékén a rekordhideggel és havazással érkező sarkvidéki ciklon. A Reuters összesítése szerint 80 ezer háztartás lehet áram nélkül a vezetékek leszakadása miatt. Massachusetts államban helyi idő szerint csütörtök délután le kellett állítani egy atomerőművet, mivel vezetékszakadás miatt nem tudta a hálózatra táplálni az energiát.

Hirtelen megnőtt a kereslet az üzemanyagok és főleg a háztartási fűtőolaj iránt, de több finomítóban is a vezetékekbe dermedt az olaj a nagy hideg miatt. Az üzemanyagárak hirtelen emelkedtek, átlagosan 5,4 százalékkal magasabbak, mint egy hete. Az északkeleti államokban a háztartások 21 százaléka használ olajat a fűtéshez. 

A sarkvidéki ciklon jelentős mennyiségű havat hozott az egész keleti partvidékre, dél felé egészen Dél-Karolina államig. Számos út vált járhatatlanná, a legtöbb helyen zárva maradtak az iskolák is. Charlestonban péntekre virradó reggel –4 fokot mértek, ami szokatlan ezen az éghajlaton: ilyenkor átlagosan 10 foknak kellene lennie. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.