Az EP szakbizottsága előrelépést sürget a Lengyelországgal szembeni eljárásban

A javaslattervezet szerint minél előbb napirendre kellene venni a lengyel ügyet.

MTI
2018. 01. 29. 18:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mihamarabb napirendre kellene tűzni az uniós alapszerződés hetes cikkelye szerinti, Lengyelországgal szemben megindított eljárás ügyét a tagországok kormányait tömörítő tanácsban – áll az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) hétfői ülésén elfogadott határozattervezetben.

A brüsszeli ülésen nagy többséggel megszavazott dokumentumban a képviselők üdvözölték, hogy az Európai Bizottság múlt hónapban megindította az „atomfegyverként” is emlegetett, eddig példa nélküli eljárást Varsóval szemben, hangsúlyozva, hogy Lengyelországban egyértelműen fennáll a jogállamiság súlyos megsértésének kockázata.

A szövegben, amelyről februárban fog szavazni az Európai Parlament plenáris ülése, emellett felszólították a tagállamok kormányainak képviselőiből álló tanácsot, hogy lépjen előre az eljárásban.

Az eljárás szempontjából az Európai Bizottság javaslattevő szerepet tölt be, a tanács fog majd négyötödös többséggel dönteni arról, fennáll-e a veszélye az uniós alapértékek csorbulásának Lengyelországban. A tanácsban mindenekelőtt meghallgatják majd a kérdéses tagállamot, és a szavazás előtt ajánlásokat is elfogadhatnak.

Liljana Pavlova, az EU soros elnökségét január 1-je óta betöltő Bulgária illetékes minisztere korábban azt közölte, hogy a tagállamok európai ügyekkel foglalkozó tárcavezetői először februárban bocsátják vitára a kérdést, a lengyel kormány pedig a márciusi ülésen ismertetheti majd hosszabban az álláspontját. Pavlova hozzátette, elképzelhető, hogy a hat hónapos elnökségi ciklusban egyáltalán nem fog sor kerülni szavazásra.

Az Európai Bizottság decemberben jelezte: ha a következő három hónapban javulást tapasztal a lengyel helyzetben, kész visszavonni a javaslatot, szakértők szerint azonban erre kevés az esély.

A hetes cikkely olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső esetben akár az érintett állam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagország egyhangú támogatására van szükség, amit elemzők szinte kizártnak tartanak.

Az utóbbi időben sokan bírálták a lengyel kormányt, amiért szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát, korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét, és csorbítani kívánja a bíróságok függetlenségét. Varsó szerint azonban a vonatkozó törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.

Az Európai Parlament májusban határozatot fogadott el, miszerint elkezdik előkészíteni Magyarországgal szemben a hetes cikkely szerinti eljárást. Az uniós szabályok szerint az eljárás elindítását az EU választott képviselő-testülete is kezdeményezheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.