Az EU folytatja a terrorizmus és a kibertámadások elleni küzdelmet

Tovább erősítik a megelőző intézkedéseket.

MTI
2018. 01. 24. 18:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió folytatja a terrorizmus és a kibertámadások elleni küzdelmet – hangsúlyozta legújabb jelentésében az Európai Bizottság. A dokumentum kitért arra, hogy milyen eszközökkel kívánják elérni ezt. Eszerint az Európai Bizottság tovább erősíti a terrorizmus megelőzését célzó uniós szintű koordinációt a tagállamok, a szakemberek és a kutatók között, valamint azokat az intézkedéseket is, amelyekkel a börtönökön belüli radikalizálódással, valamint az online és offline terrorista propagandával szemben lépnek fel. Szorgalmazza, hogy az online platformok gyorsítsák fel az ilyen felületeken megjelenő terrorista tartalom mielőbbi eltávolítására irányuló erőfeszítéseiket. 

A bizottság folytatja megkezdett kiberbiztonsági stratégiájának végrehajtását, és dolgozik az e területért felelős kompetenciaközpontok hálózatának kialakításán, valamint az Európai Kiberbiztonsági Kutatási és Kompetenciaközpont létrehozásán. A dokumentumból kiderül, hogy a bizottság további 5 millió eurót (mintegy 1,5 milliárd forint) biztosít az Europol, az uniós rendőri együttműködést koordináló szervezet nyomozási és bűnüldözési képességeinek megerősítésére. A dokumentum utal arra is, hogy erősödik az együttműködés a nyilvános tereket – például stadionokat és bevásárlóközpontokat – üzemeltető magánszereplők, valamint a helyi és regionális hatóságok között.

A jelentés az európai biztonsági stratégia keretébe tartozó további fő feladatok – így az információcsere, a terrorizmus finanszírozásának felszámolása, a biztonság megőrzésére irányuló kutatások, a légi közlekedés védelme és a külső fenyegetések feltérképezése – tekintetében elért eredményekről is számot ad – közölte az uniós bizottság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.