Az idén is megfulladtak ketten Japánban az újévi rizsdesszerttől

A ragadós édesség minden évben több ember torkán akad meg.

MN
2018. 01. 03. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt évhez hasonlóan az idén is két ember halt meg Japánban a hagyományos újévi desszert, a csirizszerű rizsből készült gombóc fogyasztása közben, illetve többen válságos állapotban kerültek kórházba. Az idén egy 50-es és egy 80-as éveiben járó tokiói férfinak akadt végzetesen a torkán a jégkrémmel töltött rizsgombóc, a mocsi. A tokiói tűzoltóság szerdai közlése szerint további tizenhárom embert szállítottak kórházba elakadt gombóccal a torkában.

A ragadós édesség miatt évről évre sokan kerülnek kórházba, főleg idősek és gyerekek, akik nem tudják jól megrágni a újévi ételt. A mocsi azonban nemcsak az újévhez köthető, hanem az egyik legelterjedtebb és legközkedveltebb desszert, a cukrászdákban kígyózó sorokban várakoznak érte a vevők.

Az elkészítése nem egyszerű feladat, egy nagy fakalapáccsal kell püfölni a masszát. A művelethez legalább két ember szükséges: egy, aki ütlegeli a rizst, és egy másik, aki hajtogatja, nedvesíti és formálja a tésztát. A nagy erőt és fokozott koncentrációt igénylő tésztakészítés során könnyen történhet baleset, mivel fokozottan kell figyelni az ütemre munka közben, amit dobbal kísért ritmus segít. Ez egyfajta látványos előadás is egyben, amelynek számos nézője akad, mivel hagyományosan a szabadban végzik.

Volt olyan év, amikor huszonnégyen szorultak orvosi ellátásra a mocsi miatt, és arra is akadt már példa, hogy valakinek porszívóval szippantotta ki a torkából a beragadó gombócot egy talpraesett családtag.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.