Az iráni rezsim már a „lázadás” leveréséről beszél

A Politico pedig arról ír, hogy Trump a zavargásokat kihasználva felmondja a többhatalmi atomalkut.

MN
2018. 01. 03. 18:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka, Mohammad Ali Dzsafari tábornok szerdán nyilatkozatban biztosított mindenkit arról, hogy módjában áll bejelenteni „a lázadás végét”. A tábornok az Irán-szerte múlt csütörtök óta tartó, kezdetben a gazdasági nehézségek elleni, majd a rendszer távozását követelő tiltakozási hullámra utalt. A tüntetők és a rendőrség összecsapásaiban legalább húszan meghaltak.

„Ebben a lázadó mozgalomban legfeljebb 1500 fős gyűlések voltak, és a lázadó tényezők létszáma országszerte összesen nem haladta meg a 15 ezer főt” – igyekezett a történteket jelentéktelennek beállítani a tábornok a Forradalmi Gárda honlapján állók alapján. Dzsafari tábornok szerint az Egyesült Államok áll a történtek mögött, úgy véli, az USA több ezer embert képzett ki, hogy „szítsák az iráni zavargásokat”.

Rendszerpárti tüntetők tízezrei gyűltek össze szerdán Irán tucatnyi városában, hogy elítéljék a zavargásokat. További tüntetéseket szerveznek csütörtökre Iszfahánba és Mesedbe a hatalom támogatására és az elmúlt napok erőszakos cselekményeinek elítélésére.

Közben a Politico arról ír, hogy az iráni tüntetések lehetőséget teremthetnek arra, hogy Donald Trump amerikai elnök felmondja a többhatalmi atomalkut Iránnal. Az amerikai lap által megszólaltatott szakértők és elemzők Trumpot támogató tábora úgy látja, az elnök kihasználhatja a teheráni vezetés „gyönge pillanatait”, a Trumppal szemben kritikus szakértők viszont arra figyelmeztetnek, hogy az atomalku esetleges felmondása éppen hogy a teheráni vallási vezetés kezére játszhat.

Az elemzés kiemeli, hogy az elnök és a kormányzat tisztségviselői eddig „retorikai támogatást” nyújtottak a teheráni tüntetőknek, vagyis bátorította őket a szabad véleménynyilvánításra, továbbá közleményekben és Twitter-bejegyzésekben bírálták az iráni kabinetet. A Politico információi szerint a Trump-adminisztráció fontolgatja, milyen további lépéseket tegyen – élhet akár célzott szankciókkal is.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.