Az Iszlám Állam 50 tagja érkezhetett Európába menekülthajókon

Az Interpol a terrorizmussal gyanúsítható személyek listáját két hónapja átadta az olasz belügynek.

MTI
2018. 01. 31. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Interpol szerint az Iszlám Állam terrorszervezet ötven vélelmezett tagja érkezett az elmúlt hónapokban Olaszországba menekülteket szállító hajókon, és most megpróbálhatnak eljutni az Európai Unió más tagországaiba.

A nemzetközi rendőrségi szervezet listáján szereplő terrorgyanús emberek java része tunéziai állampolgár – írta honlapján a The Guardian című brit napilap szerdán. A listát november 29-én adta át az Interpol az olasz belügyi minisztériumnak, amely megosztotta a terrorizmusellenes európai hatóságokkal.

Az ENSZ becslései szerint Tunéziából több ezren csatlakoztak az Iszlám Állam dzsihadistáihoz, és a terrorszervezet Szíriában és Irakban elszenvedett veresége után most sokan közülük megpróbálhatták eljutni Európába.

A The Guardian szerint az Interpol listáján szereplő tunéziai gyanúsítottak már ismertek az európai terrorellenes hatóságok előtt. Egyikük az olasz–francia határon átkelve eljutott Dél-Franciaországba – értesült a brit újság. Úgy tudják, a legtöbb tunéziai 2017 júliusa és októbere között Szicíliában ért partot halászcsónakokon.

Marco Minniti olasz belügyminiszter többször is figyelmeztetett arra a veszélyre, hogy az Iszlám Állam harcosai megpróbálhatnak menekülthajókon Európába jutni.

Július óta 3000 tunéziai ért partot a szicíliai Agrigento közelében, és az olasz hatóságok mindeddig csak 400-ukat tudták azonosítani. A The Guardian idézte a város ügyészét, Luigi Patronaggiót, aki szerint nem zárható ki, hogy az utóbbi hónapokban érkezett tunéziai bevándorlók között az Iszlám Állam tagjai is megtalálhatók.

Az olasz belügyi tárca adatai szerint tavaly 5500 tunéziait azonosítottak Olaszországba érkezésük után. Közülük 2193-at Palermóból repülőn hazaszállítottak. A gépek hetente kétszer teszik meg az utat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.