Az orosz légierő eddigi legnagyobb veszteségét szenvedte el Szíriában

Legalább hét orosz katonai repülőgépet tettek hasznavehetetlenné szíriai lázadók.

MTI
2018. 01. 04. 6:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tüzérségi támadást december 31-én hajtottak végre a hmejmími légitámaszpont ellen – jelentette szerda éjjel a Kommerszant című orosz lap, két forrásra hivatkozva. Ez volt Oroszország eddigi legnagyobb haditechnikai vesztesége, amióta 2015 őszén légierejével beavatkozott a szíriai polgárháború menetébe. A „radikális iszlamisták” által elkövetett támadásban a Kommerszant beszámolója szerint több mint tíz orosz katona sebesült meg.

Az ágyúzásban megsemmisült legalább négy Szu-24 típusú vadászbombázó, két Szu-35Sz nehéz vadászbombázó és egy An-72 típusú teherszállító repülőgép, valamint egy lőszerraktár is – adta hírül a Kommerszant, két katonai-diplomáciai forrásra hivatkozva. A lap szerint az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta a hírt. A tárca néhány órával korábban azt közölte, hogy december 31-én Hama közelében lezuhant egy Mi-24 típusú orosz katonai helikopter, és a balesetben meghalt a gép két pilótája.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter múlt kedden jelentette be, hogy országa megkezdte állandó hadseregcsoport felállítását Szíriában a hmejmími légitámaszponton, illetve a tartúszi haditengerészet műszaki ellátó központban, amelyet Moszkva teljes értékű hadikikötővé szándékozik kiépíteni.

Vlagyimir Putyin elnök december 11-én adta ki a parancsot a részleges csapatkivonásra, a művelet befejezéséről Szergej Sojgu december 22-én tett neki jelentést. Szíriában a hmejmími és a tartúszi bázis legénysége mellett három zászlóaljnyi katonai rendész és a békéltető központ személyzete maradt. A moszkvai parlament felsőháza négy nappal később jóváhagyta a tartúszi haditengerészeti létesítmény kibővítéséről megkötött orosz–szíriai megállapodást. Ennek értelmében Oroszország egyszerre tizenegy hadihajót állomásoztathat a támaszponton, beleértve az atomhajtású eszközöket is.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök múlt szerdán bejelentette, hogy az Iszlám Állam felett Szíriában aratott győzelmet követően a terrorellenes harc fő feladata mostantól a Levante Meghódításáért Front (Dzsabhat Fatah es-Sám, korábbi nevén An-Nuszra) terrorszervezet szétverése lesz. Marija Zaharova külügyi szóvivő másnap említést tett egy, a hmejmími orosz légitámaszpont ellen szerdán végrehajtott rakétatámadásról. Azt állította ugyanakkor, hogy a bázis körül kiépített, többrétegű rakétavédelem bebizonyította hatékonyságát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.