Az RMDSZ továbbra is együttműködik a szociálliberális koalícióval

Kelemen Hunor elmondta azt is, pártja miben szeretne együttműködni a romániai kormányerőkkel.

MTI
2018. 01. 30. 15:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) folytatja az egy éve kezdett parlamenti együttműködést a Bukarestben kormányzó PSD–Alde szociálliberális koalícióval – jelentette be Kelemen Hunor elnök kedden, a szövetség frakcióülésének szünetében.

Az RMDSZ elnöke a parlamenti erőviszonyokkal és a jobbközép ellenzék magatartásával indokolta a döntést. Az ellenzéki politikusok több ízben intéztek nacionalista kirohanásokat az RMDSZ ellen, a kormányoldalt pedig azzal vádolták, hogy a román nemzeti érdekeket áldozza fel az RMDSZ támogatása érdekében.

„Az RMDSZ elszigetelődése a román parlamentben 2018-ban (Nagy-Románia létrejöttének centenáriumi évében) nagyon-nagyon rossz lenne mindenkinek, nemcsak nekünk, de az egész román társadalomnak is” – idézte az RMDSZ elnökét az Agerpres hírügynökség.

Kelemen Hunor rámutatott: a román pártok közül a PSD–Alde koalíció tanúsított nyitottságot a párbeszédre. A kormánypártok múlt héten az együttműködés folytatását javasolták az RMDSZ-nek, amit a magyar érdekképviselet elfogadott. A szövetségnek 30 törvényhozója van, egymaga semmilyen kezdeményezést nem tudna elfogadni – tette hozzá.

Az RMDSZ elnöke a frakció néhány prioritására is kitért. A magyar érdekképviselet valós decentralizációt sürget, úgy véli, közelebb kell vinni a döntéseket az adófizetőkhöz, a koalíciónak pedig nem szabad megfeledkeznie arról a választási ígéretéről sem, miszerint a jövedelemadóból befolyó összegek száz százaléka az önkormányzatoknál fog maradni.

Kelemen Hunor a prioritások között említette a helyhatóságok által felszámolt marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapítását, kifejezve reményét, hogy az erről szóló – a képviselőház által már megszavazott – törvénytervezetet február közepéig a szenátus is elfogadja.

A román parlament hétfőn szavazott bizalmat a Viorica Dancila vezette új szociálliberális kormánynak. Románia első női miniszterelnöke és az új kormány hétfő este tette le a hivatali esküt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.