Brüsszelben aggódott a román elnök országa igazságügyi reformja miatt

Klaus Iohannis személyesen is kész harcolni „az igazságszolgáltatás függetlenségéért”.

MTI
2018. 01. 31. 15:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggodalomra ad okot a tervezett romániai igazságügyi reform, az ország számára létfontosságú az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása – jelentette ki Klaus Iohannis államfő szerdán Brüsszelben.

Sajtótájékoztatóján leszögezte, ő maga is kész harcolni a bírói függetlenség megőrzéséért, és úgy véli, hogy ez sikerülni is fog, és végül olyan törvényeket fogadnak majd el, amelyek teljes mértékben megfelelnek minden kritériumnak. Aláhúzta: legfőbb célja továbbra is a román igazságszolgáltatás függetlenségének garantálása, és minden tőle telhetőt meg fog tenni ennek érdekében.

„Derűlátó vagyok azt illetően, hogy megoldást tudunk találni, de ez csak Romániában lehetséges, kívülről nem” – jelentette ki Iohannis, miután részt vett az Európai Bizottság szerdai ülésén, majd Jean-Claude Junckerrel, a testület elnökével tárgyalt a belga fővárosban.

Az államfő kiemelte, hogy országa elkötelezett az Európai Unió megerősítése, az integráció mélyítése mellett. „Románia EU-párti ország, és az is fog maradni” – fogalmazott.

Végezetül elmondta, egyebek mellett az EU jövőjéről, az Egyesült Királyság kilépéséről, a következő hétéves költségvetési ciklusról is egyeztetett az Európai Bizottság elnökével.

A közös sajtóértekezleten Juncker azon véleményének adott hangot, hogy a jogállamiság helyzete rengeteget javult az utóbbi időben Romániában, és hangsúlyozta: Brüsszel nem fogja elfogadni az esetleges visszalépéseket. Hozzátette ugyanakkor, hogy bízik a román igazságszolgáltatási rendszerben, ahogyan abban is, hogy mielőbb rendezni tudják a vitás kérdéseket.

Az Európai Bizottság az előző héten nyilatkozatot adott ki, melyben aggodalmát fejezte ki a romániai fejlemények miatt, és azt javasolta a bukaresti parlamentnek, hogy vizsgálja felül a cselekvési tervet, és törekedjen széles körű megállapodásra az igazságügyi reformot illetően.

Románia a 2007-es EU-csatlakozásakor vállalta, hogy az igazságszolgáltatásában tapasztalható hiányosságokat felszámolja, a reformfolyamatot pedig az Európai Bizottság egy értékelési mechanizmus keretében figyelemmel követi. Ennek lezárása azért is fontos Bukarest számára, mivel több uniós tagállam ettől tette függővé felvételét a belső határellenőrzés nélküli schengeni térségbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.