Donald Trump rendeletet hozott a guantánamói börtön további működtetéséről

Még kampányakor mondta: nyitva akarja tartani a börtöntábort, hogy „feltöltsék néhány rosszfiúval”.

MTI
2018. 01. 31. 5:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök rendeletet írt alá a guantánamói börtöntábor további működtetéséről – adta hírül a washingtoni Fehér Ház kedd este, Trump évértékelő beszédének kezdetéhez időzítve közleményét. Trump még elnökválasztási kampánya idején kijelentette, hogy nyitva akarja tartani a Kuba szigetén működtetett amerikai haditámaszpont börtöntáborát, hogy „feltöltsék néhány rosszfiúval”.

A Fehér Ház keddi bejelentése azonban valójában azon erőfeszítéseknek a visszájára fordítását jelenti, amelyeket elődje, a demokrata párti Barack Obama elnök tett nyolc éven át a vitatott törvényességű fogolytábor bezárására. A lépést Trump elnök rendelete a terrorizmus elleni harc egyik eszközének nevezi.

A börtöntábor létesítését még George W. Bush republikánus elnök rendelte el az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán, hogy ott vallathassák az elfogott feltételezett ellenséges harcosokat. Működésének csúcspontján, 2003-ban a börtönnek 680 foglya volt. Hivatalából való távozása előtt azonban Bush mintegy 500 foglyot áthelyeztetett, s ezt a gyakorlatot Obama is folytatta 197 fogoly áthelyezésével, aminek következtében összesen 41 lakója maradt a hírhedt fogolytábornak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.