Egy tonna medvetalpat koboztak el csempészektől az orosz Távol-Keleten

Az állati testrészekért Kínában busás hasznot reméltek a csempészek.

MTI
2018. 01. 30. 20:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy tonna medvetalpat, tigrisek maradványait, békák és szarvasok nemi szervét találták az orosz Távol-Keleten őrizetbe vett csempészeknél, akik zsákmányukkal Kínába tartottak – közölte egy állatvédő szervezet.

A bűnözőket a hét végén vették őrizetbe orosz vámosok a Tengermellék határterületen. „Több mint egy tonna medvetalp (mintegy 870 darab), békaháj és nemi szerv és legalább négy szibériai tigris maradványai” voltak náluk – tudatta közleményében a ritka és veszélyeztetett szibériai tigris védelmére szakosodott, Amuri Tigris nevű orosz civil szervezet.

A három orosz és kínai állampolgárok vezette járműveken találtak még medvefogakat és farkakat, szarvaspéniszeket, de fegyvereket, lőszereket és borostyánt is.

A civil szervezet szerint a csempészek az orosz–kínai határon fekvő, befagyott Hanka-tó jegén át akarták zsákmányukat Kínába szállítani, hogy kikerüljék a vámellenőrző pontokat.

„Ilyen állati testrészeket gyakran szállítanak a kínai újév előtt, amely idén február 16-ra esik” – mondta Szergej Aramiljov, az Amuri Tigris távol-keleti szervezetének vezetője.

2008-ban már tartóztattak le csempészeket a Hanka-tó partján. Szintén a tó átszelésére készültek, de nyáron, hogy 480 medvetalpat szállítsanak Kínába – közölte Aramiljov, aki szerint akkor súlyos börtönbüntetésre ítéltek hat oroszt, illetve kínait.

A szibériai vagy más néven amuri tigris a legnagyobb tigrisfajta. Kihalás veszélyezteti: Kínában, Oroszországban és feltételezhetően Észak-Koreában mindössze 450 egyede él.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.