Ellentámadásba lendültek a kurdok Afrín térségében

A kurd harcosok olyan területeket szereztek vissza, melyeket előző nap török katonák foglaltak el.

MTI
2018. 01. 22. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kurd harcosok visszaszerezték hétfőn azoknak a területeknek a nagy részét, amelyeket előző nap török katonák, illetve azok szíriai szövetségesei foglaltak el tőlük az északnyugat-szíriai Afrín térségében, a török határ közelében – közölték kurd tisztségviselők. Az afríni kurd sajtóközpont és a harci eseményeket nyomon követő, Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat közlése szerint a kurd erők nagy erejű ellentámadást hajtottak végre. A „különleges katonai műveletben” kurd fegyveresek a törökök hat szövetséges harcosával végeztek.

Törökország a hét végén offenzívát indított Afrín körzetében a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű katonai koalíció és a benne részt vevő Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen. Utóbbit Ankara a törökországi kurd szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja. A török szárazföldi csapatok oldalán harcolnak az Ankarával szövetséges mérsékelt ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) fegyveresei is.

Az Olajág fedőnevű hadművelettel Törökország új frontot nyitott a már csaknem hét éve húzódó szíriai polgárháborúban. Ankara célja, hogy egy úgynevezett „biztonságos zónát” alakítson ki a határvidéken mintegy 30 kilométeres mélységben. Az YPG közlése szerint a török katonák új frontot nyitottak hétfőn, az összecsapások az Afríntól északnyugatra eső térségben zajlanak.

A Habertürk című török lap vasárnap késő esti jelentése szerint a török szárazföldi erők már nyolc kilométerre nyomultak be szíriai területre Afrín térségében. Az Anadolu török állami hírügynökség pedig azt közölte: a szíriai határhoz folyamatosan érkeznek az újabb csapatok. Az OSDH korábbi értesülései szerint a török hadsereg két napja tartó, kurdok elleni hadműveletében legkevesebb tizennyolc civil halt meg, az újabb jelentések az utóbbi 24 órát nézve már 21 civilről számolnak be, akik közül hat gyermek. Ankara korábban azt közölte, hogy polgári célpontokat nem fog támadni.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn tanácskozást tart a szíriai helyzetről. A NATO hétfői közleményében kiemelte: folyamatosan konzultálnak Törökországgal az Afrín térségében zajló offenzíva fejleményeiről. A katonai szervezet szerint Ankarának joga van az önvédelemhez, de ezt „arányos és kimért módon” kell alkalmaznia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.