Elmarad az amerikai–dél-koreai közös hadgyakorlat

Erről csütörtökön egyezett meg telefonon Donald Trump és Mun Dzsein.

MTI
2018. 01. 04. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sokkal a dél-koreai elnöki hivatal közlése után Washingtonban a Pentagon (védelmi minisztérium) szóvivője, Rob Manning ezredes is bejelentette: Donald Trump amerikai elnök arról tájékoztatta Mun Dzseint, hogy Washington magas szintű delegációt küld a Dél-Koreában tartandó téli olimpiára. A küldöttséggel utazik majd az elnök több családtagja is. Trump a telefonbeszélgetésben annak a reményének is hangot adott, hogy eredményesek lesznek a két Korea közötti tárgyalások.

Közleményében Manning ezredes hangsúlyozta: a védelmi minisztérium támogatja az elnök döntését és mindazt, ami az Egyesült Államok és Dél-Korea szövetségének érdekeit szolgálja.

Elemzők emlékeztetnek rá: az évente rendszeresen megtartott hadgyakorlat elnapolására azt követően került sor, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető újévi beszédében – békülékenynek mutatkozva – párbeszédet javasolt Dél-Koreának és felvetette, hogy küldöttséget küldene a téli olimpiai játékokra is. A szöuli vezetés azonnal válaszolt, és már a jövő hétre késznek mondta magát egy, a két ország határán tartandó találkozóra. Szerdától – kétéves szünet után – helyreállították a két Korea közötti, „forródrótnak” nevezett kommunikációs csatornát is.

Donald Trump elnök – még a közös hadgyakorlat elnapolásáról szóló bejelentés előtt – Twitter-bejegyzést tett közzé. Ebben leszögezte: a két Korea közötti párbeszéd „jó dolog”. Majd hozzátette: „tényleg van valaki, aki azt hiszi, hogy e megbeszélésekre és párbeszédre sor került volna Észak-Korea és Dél-Korea között, ha én nem vagyok határozott, erős és kész minden »lehetőségünk« bevetésére Észak-Korea ellen?”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.