Észak-Korea elszegényedhet a japán kormányfő szerint

A szénre és a kőolajra kiterjedő büntető intézkedések kihívást jelenthetnek a fűtési szezonban.

MN
2018. 01. 04. 9:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Koreának irányt kell váltania, és fel kell hagynia rakéta- és atomprogramjával, hogy jobb módú országgá válhasson – hangsúlyozta Abe Sinzó japán kormányfő csütörtökön. Újévi sajtótájékoztatóján Abe elmondta: Japán élénk figyelemmel követi a szankciók hatását Észak-Koreára, különösen így télen. A büntető intézkedések kiterjednek a szénre és a kőolajra, ami kihívást jelenthet a fűtési szezonban. „Észak-Korea bővelkedik erőforrásokban, népe pedig szorgalmas – tette hozzá Abe. – A megfelelő politika követésével gazdagabbá tehetnék az országot.”

A japán miniszterelnök nem minősítette Kim Dzsongun észak-koreai vezető utóbbi időben engedékenyebbnek mutatkozó magatartását. Csütörtökön újra megnyitották a kommunikációs vonalat a phenjani és a szöuli kormány között. Abe újra aláhúzta, hogy az észak-koreai rakéta- és atomprogram „a legnagyobb nemzetbiztonsági fenyegetés a második világháború óta”. A kormányfő megígérte, hogy országa védelme érdekében folytatja a hadsereg felépítését.

A miniszterelnök régi vágya, hogy módosítsa a pacifista alkotmányt, amelyet a második világháborús vereséget követően fogalmaztak meg amerikai nyomásra, s melyben Japán teljesen lemond arról, hogy hadat viseljen és formális hadsereget tartson fenn. Abe abban reménykedik, hogy az év folyamán komoly tárgyalások kezdődhetnek a reformokról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.