Fokozódott az erőszak a német rendőrökkel szemben szilveszteréjszaka

A berlini tűzoltókat fegyverrel is megfenyegették.

MN
2018. 01. 02. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szilveszteréjjel most sem volt mentes a nemi zaklatásoktól egyes német nagyvárosokban, ugyanakkor jóval kevesebb feljelentés érkezett a rendőrséghez, mint két évvel ezelőtt, a Kölnben történtekkor. A Focus online arról ír, hogy a berlini rendőrség 13 szexuális bűncselekményről és hét fő őrizetbe vételéről számolt be. Thomas Nollendorf rendőrségi szóvivő szerint a zaklatásokért afgán és szíriai fiatalok felelősek, akik nőket fogdostak, de rongálás és testi sértés miatt is tettek feljelentést a sértettek. A Brandenburgi kapunál tartott szabadtéri show-t nézve Berlinben százezrek szórakoztak, de az idén először biztonsági zóna védte a zaklatástól az ott tartózkodó nőket. Ám nemcsak a nők és nemcsak szilveszterkor vannak veszélyben, hanem a rendőrök számára is több kellemetlen helyzet adódik.

Hamarosan Németország is megtapasztalhatja a némely svéd- és franciaországi elővárosokban uralkodó állapotokat – erre következtetett a rendőrökkel szembeni szilveszteréjszakai erőszak fokozódása miatt kedden a Die Welt című országos német napilap kommentárja. Bizonyos svéd városok peremkerületeiben a bűnbandák írják a játékszabályokat, a rendőrök pedig hívatlan vendégnek számítanak, akiket kövekkel és Molotov-koktélokkal fogadnak, sőt álarcos banditák még az autóikat is eltulajdonítják – ecsetelte a helyzetet Rainer Haubrich, a Die Welt kommentátora. Svédországban mintegy ötven úgynevezett no-go zóna van, ezekbe nemcsak a rendőrök, de a tűzoltók és mentők sem mernek belépni. A kialakult helyzet miatt naponta átlagosan három rendőr hagyja ott hivatását, különösen a negyven év alattiak – írta a lap.

A francia metropoliszok külvárosaiban a rendőrség már képtelen szembeszegülni a brutális bűnözéssel és a mindennapos erőszakkal. La Grande Borne-ban, Párizs déli kerületében benzinespalackot dobtak két rendőrautóra, és megpróbálták megakadályozni, hogy a benne ülők kiszálljanak. Ezután a rendőrök egész Franciaországban sztrájkoltak, jobb felszerelést, létszámnövelést és mindenekelőtt az igazságszolgáltatás szigorúbb fellépését követelték – tette hozzá az újság. „Idáig még nem jutottunk. De a szilveszteréjszakai németországi eseményekről szóló rendőrségi beszámolók sejtetik, úton vagyunk afelé, hogy a jövőben hasonló drámai szalagcímek jelenjenek meg rólunk is” – írta a Die Welt cikkének szerzője.

A berlini tűzoltóság arról számolt be, hogy súlyos támadások érték az embereiket és gépkocsijaikat; még arra is volt példa, hogy fegyverrel fenyegették őket. Szilvesztert megelőző napon egy férfi petárdákkal támadt berlini rendőrökre. Lipcsében számos rendbontó kövekkel, üvegekkel és petárdákkal dobálta a rendőröket. Stuttgartban hasonló módon akadályozták munkájukban a rendőröket és a tűzoltókat, többen megsérültek.

Nem elszigetelt esetekről van szó, az események láncolatot alkotnak – írta a szerző. Az utóbbi időben többször előfordult, hogy rutinellenőrzések vagy őrizetbe vételek során összeverődött a rokonság és rátámadt az eljáró hatóságra. Ha valaki mindezt elszigetelt eseményeknek vagy protesztfolklórnak tekinti, nem ismeri föl a veszélyt. Mert ha az állami erőszak-monopólium meginog, azzal a társadalmi együttélés egyik alapja rendül meg – hívta fel a figyelmet a Die Welt újságírója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.