Három vörös macskamedve pusztult el a csempészek gondatlansága miatt

A ritka állatból hatot foglaltak le Laoszban, ám csak hármat sikerült megmenteni.

MN
2018. 01. 16. 17:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat védett kis pandát, pontosabban vörös macskamedvét mentettek meg csempészektől Laoszban – közölte egy állatvédő szervezet kedden a dpa-val. Először történt Laoszban, hogy a hatóságoknak sikerült a veszélyeztetett faj egyedeit csempésző bűnözőkre lecsapniuk. Az állatokat pénteken fedezték fel egy közúti ellenőrzésen. Egy kisteherautót állítottak meg, amelyik a kínai határ felől tartott Luang Namtha városa felé – tájékoztatott az ausztrál központú Free the Bears (szabadítsátok ki a medvéket) elnevezésű szervezet.

A hat megmentett kis pandából azonban csak három élte túl az utazást, a másik három a szállítás „keserves körülményei” miatt pusztult el, ládákba zárva tartották őket – közölte Michelle Valhout Tanneau, az állatvédők laoszi csoportjának menedzsere. „Nagyon valószínű, hogy az utazás alatt átélt szenvedések vagy fertőzés okozta súlyos betegségben pusztultak el” – tette hozzá Tanneau.

A három életben maradt, feltehetően fiatal felnőtt korú, 3,5-4 kilogrammos kis pandát szigorú karanténba helyezték a Free the Bears Lunag Pranbang-i rezervátumában – közölte Rod Mabin, az állatvédők szóvivője. A teherautó sofőrje azt állította, nem volt tudomása az állatok eredetéről és úti céljáról. A vadvédelmi szabályok megsértése miatt letartóztatták.

A vörös macskamedvét vagy kis pandát a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztetett fajok között tartja számon. Becslések szerint kevesebb mint tízezer él belőlük a világon. A Himalája keleti vidékén és Délkelet-Kína hegységeiben őshonosak. Azért csempészik őket, mert egyre többen akarnak házi kedvencként kis pandát tartani otthon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.