Hiába a migránspánik, kevesebb menekült érkezett Európába

Az előző évhez képest érezhetően kevesebb bevándorló érkezett 2017-ben Olaszországba és Görögországba.

MTI
2018. 01. 01. 16:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belügyminisztérium adatai szerint az olaszországi kikötőkbe 119 310 olyan ember érkezett, akiket a Földközi-tengerből mentettek ki.

Az Európai Unió és Törökország között létrejött menekültügyi intézkedések hatására még ennél is nagyobb arányban csökkent a Görögországba érkezett migránsok száma. A görög belügyminisztérium hétfőn ismertetett adatai szerint 2017-ban kereken 25 ezer migráns érkezett a görög szárazföldre, ugyanebben az időszakban Törökországból 24 970 ember a görög szigetekre. 2016-ban még 173 450 migráns érkezett a görög szigetekre.

A 2016 márciusában kötött EU–török megállapodás értelmében az égei-tengeri görög szigetekre érkező minden olyan migránst vissza kell szállítani Törökországba, aki nem kap menedékjogot Görögországban.

Ennek ellenére a görögországi szigeteken lévő táborok telítettek, a Leszbosz szigetén lévő Moria táborban 5600 ember él, holott az csak 2300 ember befogadására alkalmas – közölte a belügyi tárca.

Olaszországban július óta esett vissza jelentősen az érkező menekültek száma, amikor a dél-európai állam megállapodott a líbiai egységkormánnyal az észak-afrikai állam parti őrségének támogatásáról. Emberi jogvédők azonban bírálják a megállapodást, mert a polgárháború sújtotta országban több százezer migráns rekedt, akik gyakran esnek az embercsempészek áldozatául.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.