Ismét sok a civil áldozata a légicsapásoknak a szíriai Idlíb tartományban

A damaszkuszi kormányerők és orosz szövetségeseik vasárnapi támadásában legalább 21-en haltak meg.

MTI
2018. 01. 08. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 21 civil, köztük nyolc gyerek vesztette életét a Szíria északnyugati részén található Idlíb tartományban, a damaszkuszi kormányerők és orosz szövetségeseik légicsapásaiban – mondta el hétfőn a nagy-britanniai székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). A vasárnapi légicsapás során több ponton támadták a tartomány délkeleti részét. Szindzsár közelében egy család 11 tagjának életét követelték a csapások – tette hozzá a terepen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező szervezet vezetője, Rámi Abder-Rahmán.

Az igazgató jelezte, hogy a légicsapások hétfőn tartományszerte folytatódtak. Az OSDH a repülőgép és a lőszerek típusát, a támadás helyét, illetve a repülési tervet veszi figyelembe az elkövetők beazonosításához. A kormányerők vasárnap elfoglalták Szindzsárt, amely 14 kilométerre található a hadsereg következő célpontjától, az Abu Duhúr katonai repülőtértől. A létesítményt 2012-ben vették ostrom alá a lázadók, és 2015 szeptemberére teljes mértékben uralmuk alá vonták.

Idlíb tartományt szintén 2015-ben veszítette el a hadsereg, az után, hogy az ellenzékiek elfoglalták az azonos nevű tartományi fővárost. Eddig ez volt az egyetlen tartomány, amely teljesen a felkelők és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) nevű katonai ernyőszervezet uralma alatt állt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport található, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ágaként volt ismert.

Az oroszok légi támogatását élvező szíriai rezsim december 25-én indított műveletet Idlíb délkeleti részének visszaszerzéséért. A kormányerők elsődleges célja az, hogy biztosítsák a Damaszkuszt Aleppóval összekötő országutat – mutatott rá az OSDH.

A szíriai hadsereg hétfőn egy másik fronton is előrelépést tett, amikor áttörte a felkelők állásait egy katonai bázisnál, a főváros, Damaszkusz keleti külterületén. A lázadók, többségében az Ahrar as-Sám csoport fegyveresei, a múlt vasárnap szereztek meg jelentősebb létesítményeket a kelet-gútai Harasztánál lévő támaszponton. A kormányhadsereg elitalakulata – az orosz légierő támogatásával – vasárnap este indított támadást a bázis körüli ostromgyűrű feltörésére, hogy kiszabadítsa az ott lévő mintegy 200 kormánykatonát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.