Jeruzsálem megosztását kétharmados többséghez kötötte az izraeli parlament

A törvény szimbolikus jellegű, mert egyszerű többséggel módosítani lehet.

MTI
2018. 01. 02. 10:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli parlament kedden egy törvényben kétharmados többséghez kötötte Jeruzsálem megosztását, a lépés megakadályozhatja, hogy egy béketerv keretében lemondjanak a város bármelyik részéről. A törvénymódosítás megtiltja a kormánynak, hogy a 120 fős törvényhozásban 80 képviselő támogatása nélkül átadják Jeruzsálem bármelyik területét. A törvény szimbolikus jellegű, mert egyszerű többséggel módosítani lehet.

A Kneszet igen feszült helyzetben hozta meg döntését, miután Donald Trump amerikai elnök december elején Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerte el és közölte, hogy az Egyesült Államok oda költözteti nagykövetségét Tel-Avivból. A bejelentés óriási tiltakozást váltott ki a palesztinokból, akik Jeruzsálem keleti részét szeretnék megtenni leendő államuk székhelyének. A nemzetközi közösség meghatározó része nem ismeri el Izrael szuverenitását Kelet-Jeruzsálem felett, amelyet Izrael az 1967-es közel-keleti háborúban szállt meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.