Két tucat civil halt meg Szíriában orosz légicsapások miatt

Három gyermek és tizenegy nő is van az áldozatok között.

MTI
2018. 01. 04. 5:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Huszonhárom civil halt meg szerdán Kelet-Gútában, tizennyolcan közülük a Miszrába várost ért orosz légicsapásokban, a többiek pedig a rezsim által lövetett két másik városban” – közölte éjjel a francia hírügynökséggel Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) vezetője. A Nagy-Britanniában működő, kiterjedt helyi aktivistahálózatra támaszkodó megfigyelőcsoport szerint a halálos áldozatok között három gyermek, tizenegy nő van és egy „fehérsisakos” önkéntes a lázadó övezetekben működő mentőszolgálat soraiból. A szerdai támadásoknak több tucat sebesültje is volt.

Rámi Abder-Rahmán szerint az Iszlám Hadserege (Dzsais al-Iszlam) lázadócsoport által ellenőrzött Miszrábában belvárosi lakóépületeket értek az orosz légicsapások, holott a lázadók főhadiszállása a város szélén található. Dúma egyik kórházában a francia hírügynökség tudósítója saját szemével látta, amint a mentők sebesülteket vittek be, többségükben nőket és gyermekeket.

A lázadó erők utolsó fellegvárát, a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta térségét 2013 óta tartják ostromzár alatt Bassár el-Aszad elnök csapatai. Nemzetközi jogvédő és segélyszervezetek számtalan alkalommal figyelmeztettek, hogy a mintegy négyszázezer lakosú, hatalmas térségben fenntarthatatlan állapotok uralkodnak, rengeteg embert fenyeget az éhezés, mások pedig a gyógyszerhiány miatt kerültek válságos állapotba.

Kelet-Gútában múlt pénteken ért véget egy háromnapos evakuálási művelet, amelynek keretében a damaszkuszi rezsim erői huszonkilenc válságos állapotú beteget szállítottak damaszkuszi kórházakba, cserébe huszonkilenc, a lázadók által ejtett fogoly szabadon bocsátásáért. Az ENSZ szíriai missziója szerint azonban még legalább ötszáz, sürgős orvosi ellátásra szoruló személy evakuálására lenne szükség. Bár a kormány november végén belegyezett egy Kelet-Gútára vonatkozó tűzszünetbe, továbbra is légicsapásokat mér a térségre, az ottani lázadók pedig gránátvetőkkel lőnek damaszkuszi célpontokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.