Kim Dzsongun békülékeny kedvében van, ha Dél-Koreáról van szó

Miközben az amerikaiakat atomcsapással fenyegeti, a déli szomszéddal hajlandó újra tárgyalni.

MTI
2018. 01. 05. 5:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea elfogadta azt a dél-koreai javaslatot, hogy a két ország január 9-én Panmindzsonban magas szintű egyeztetéseket kezdjen a kétoldalú tárgyalások újraindításáról – jelentette be pénteken a két Korea egyesítésének ügyeivel foglalkozó szöuli minisztérium.

Dél-Korea a napokban tett javaslatot magas szintű tárgyalásokra a két ország között arról, hogy Észak-Korea vegyen részt februárban a téli olimpián a dél-koreai Phjongcshangban. Újévi köszöntőjében ugyanis Kim Dzsongun északi diktátor azt mondta: kész párbeszédet kezdeni Szöullal, és mérlegelni fogja, hogy országa részt vegyen az olimpián. Phenjan most hivatalos faxüzenetben is jelezte, hogy kész a magas szintű megbeszélésekre.

Kim Dzsongun utasítására egyébként közép-európai idő szerint szerda reggel helyreállították a két Korea közötti kommunikációs forródrótot. Phenjan azért állította le a működését 2016 februárjában, mert így tiltakozott az ellen, hogy Dél-Korea bezárta a két ország közös ipari komplexumát.

A tárgyalásoknak helyt adó, határ menti településen, Panmindzsonban írták alá a koreai háborút (1950–1953) lezáró tűzszüneti megállapodást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.