Kína drasztikusan csökkentette kereskedelmét Észak-Koreával

Phenjan külkereskedelmi forgalmának 90 százalékát Pekinggel bonyolítja.

MN
2018. 01. 13. 7:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök november elején, Pekingben tett látogatásakor kérte a kínai vezetést a nagyobb gazdasági, pénzügyi nyomásgyakorlásra Észak-Koreával szemben, mondván a kiélezett helyzetet Kína e lépéssel könnyen meg tudná oldani. Az Egyesült Államok kormányzata most pénteken méltatta, hogy Kína drasztikusan csökkentette kereskedelmét Észak-Koreával, amivel erősíti a nemzetközi nyomást Észak-Koreára, hogy hagyjon fel rakéta- és atomfegyverprogramjával. A pénteken közzétett kínai adatok azt mutatják,hogy Kína importja Észak-Koreából decemberben 81,6 százalékkal csökkent. Kína a kommunista diktatúra legfontosabba gazdasági partnere, Phenjan külkereskedelmi forgalmának 90 százalékát Pekinggel bonyolítja, amely a legfőbb olajellátója is.

A kínai import igencsak számottevő decemberi csökkentését a Fehér Ház külön közleményben üdvözölte. „A (kínai) lépés támogatja az Egyesült Államok vezette globális erőfeszítést, amelynek célja, hogy maximális nyomást gyakoroljon Észak-Koreára, amíg az nem hagy fel nemzetközileg tiltott programjaival, nem változtat magatartásán, és nem mozdul abba a célirányba, amely atomfegyvermentessé tenné a Koreai-félszigetet” – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.