Kurdpárti tüntetők zavarták meg a német kormányszóvivői tájékoztatót

A demonstrálók transzparensekkel tiltakoztak a német harckocsik Törökországnak történő eladása ellen.

MTI
2018. 01. 29. 15:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megzavarták hétfőn Berlinben a német szövetségi kormány tájékoztatóját a kurd nemzet mellett kiálló tüntetők, akik a Szíria kurdok lakta, északi részén indított török hadművelettel kapcsolatban demonstráltak.

Az öt férfi a tájékoztató első percében berohant a helyszínre, a magasba emelte a transzparenseit, és elkezdte skandálni a rajtuk olvasható feliratokat, amelyek szerint Németországnak le kell állítania a Törökországba irányuló hadiipari exportot, és a török hadsereg német gyártmányú harckocsijait ki kell vonnia „Kurdisztánból”. Az egyik transzparensen a Kurd Népvédelmi Erők (YPG) nevű fegyveres szervezet jelképe volt látható.

A sajtótájékoztatót vezető újságíró tiltakozott a megmozdulás ellen, és távozásra szólította fel a tüntetőket. A maszkot vagy sapkát és napszemüveget viselő férfiak néhány perc után kivonultak a teremből.

Az eset a berlini kormányzati negyed egyik irodaépületében, a Bundespressekonferenz (szövetségi sajtókonferencia – BPK) nevű újságíró-szervezet termében történt, ahol Angela Merkel kancellár szóvivője és a minisztériumok szóvivői válaszolnak a szervezet, illetve a külföldi tudósítók egyesületi tagjainak kérdéseire.

Ilyen tájékoztatót rendszerint hetente háromszor, hétfőn, szerdán és pénteken tartanak. Az esemény akkor ér véget, amikor az újságírók kifogynak a kérdésekből. A tájékoztatókat a BPK vezetőségének mindenkori ügyeletese vezeti. Hasonló incidens nem fordult elő az utóbbi években.

A török hadsereg január 20-án indított hadműveletet az YPG ellen Szíria Törökországgal határos részén. Ankara az Olajággal vissza akarja szorítani a kurdokat, hogy úgynevezett biztonságos zónát alakítson ki a határvidéken 30 kilométeres mélységben.

A hadművelet Németországban is felerősítette a török–kurd ellentétet, a kezdete óta számos tüntetést tartottak ellene és mellette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.