Legalább tizenöten meghaltak a szíriai Ariha piacának bombázásában

Az ország északnyugati régiójában fekvő várost két légitámadás is érte egy nap alatt.

MTI
2018. 01. 30. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább tizenöt ember életét vesztette feltételezhetően orosz harci repülőgépek bombázásában az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban fekvő Ariha városának forgalmas piacán kedden – jelentették helyi lakosok és mentőszolgálatok.

Ez már a második légitámadás volt egy napon belül, a repülőgépek nagy magasságból bombáztak, ami megkülönbözteti őket a damaszkuszi rezsim légierejétől – mondták ellenzéki aktivisták.

A lázadók kezén lévő övezetekben tevékenykedő Szíriai Polgári Védelem – fehérsisakosok néven is ismert – mentőszervezet közlése szerint további húsz ember megsebesült. Egy helyi aktivista által közzétett felvételen kiterjedt pusztítást és törmelék között heverő testrészeket lehetett látni. A Reuters brit hírügynökség független forrásból nem tudta megerősíteni a videofelvétel hitelességét.

Egy szemtanú szerint a bombázás olyan napszakban történt, amikor sokan voltak a piacon.

A szíriai állami sajtó nem tett említést a történtekről.

Oroszország légicsapásokkal támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatait. A moszkvai védelmi minisztérium pedig rendszeresen ad ki közleményeket arról, hogy az orosz légierő iszlamista szélsőségesekre mért csapást.

Moszkva következetesen tagadja szíriai ellenzéki csoportok és szemtanúk beszámolóit, miszerint orosz harci repülőgépek piacokat, egészségügyi intézményeket vagy lakóterületeket bombáznának messze a frontvonalaktól.

Szíriában 215-féle korszerű és fejlesztés alatt álló fegyvert vetettek be az orosz katonák – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy, a szíriai különleges hadművelet tapasztalatait összegző keddi moszkvai katonai konferencián.

Elmondta, hogy a fegyveres erőknél korábban rendszeresített fegyverek többségét is használták. A bevetett eszközök az elnök szerint általában jól bizonyítottak. 

Kitért arra is, hogy az oroszok harci körülmények között először próbáltak ki nagy pontosságú eszközöket, egyebek között a Kalibr és az X–101 típusú manőverező repülőgépeket, de hadászati bombázókat is. Az elnök elismeréssel szólt a harcászati légierő és a drónok, valamint az Sz–400-as és a Pancir légvédelmi rendszerek teljesítményéről.

Putyin rámutatott, hogy a szíriai légteret orosz ellenőrzés alá vonták, noha a térségben több állam légierejének kötelékei is jelen voltak. Méltatta a hadiflottát, amely hajóiról és tengeralattjáróiról mért csapásokat a terroristák objektumaira, és amely repülőgép-hordozóról felszálló SzU–33-as és MiG–29K típusú gépeket vetett be. 

Elismerte ugyanakkor, hogy többfajta harci eszköz nem vált be a gyakorlatban, és utasítást adott a hibák kiküszöbölésére, a fegyverek tökéletesítésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.