Lehallgatták az osztrák alkancellárt, majd be is törtek hozzá

Alighogy átvette elődje irodáját Heinz-Christian Strache, krimi kezdődött a helyszínen.

MN
2018. 01. 26. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Betörtek Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár hivatali irodájába még múlt csütörtökre virradó éjjel – vette észre az osztrák Kronen Zeitung hírét az Azonnali.hu

Az eddigi információk szerint a betörők semmit sem loptak el a Minoritenplatzon található helyiségből. Az esetet azt teszi izgalmassá, hogy napokkal a betörés előtt biztonsági szakemberek több poloskát is találtak a Szabadságpárt elnökének, valamint kabinetfőnökének a kormányzati irodájában is.

Az osztrák titkosszolgálat nem zárja ki, hogy van összefüggés a betörés és a bepoloskázás között. Hogy ki akart betörni az államfő helyetteséhez és ki hallgatta le a politikust, immáron nemcsak az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetését, hanem az osztrák hatóságokat is intenzíven foglalkoztatja.

A lehallgatókészüléket egy tükörajtó mögé helyezték el, elrejtve egy kábelrengetegben, közvetlenül Heinz-Christian Strache íróasztala mögé, ahol december elejéig még az előző kormány kancelláriaminisztere, a szociáldemokrata Thomas Drozda ült. A szabadságpárti irányítással működő védelmi minisztérium szóvivője azt közölte a sajtóval, hogy a kormányváltást követően egyszer már átnézték Strache irodáját a hadsereg szakértői, de akkor nem találtak semmilyen lehallgatásra utaló nyomot.

Egyelőre nincs arról publikus információ, hogy ki telepítette a lehallgatóberendezést a hozzá tartozó, legalább 100 méternyi kábellel együtt. Az ügyben az osztrák alkotmányvédelmi hivatal nyomoz, nem hivatalos sajtóértesülések szerint a katonai elhárítás embereivel együtt. Az épületben található megfigyelőkamerák képeitől várják a megoldást.

A tettest egyébként majdnem sikerült elfogni: múlt héten szerdán 19 óra körül  Heinz-Christian Strache munkatársai zajokat hallottak az irodából, ám mire odaértek, már csak azt hallották, ahogy az illető a tűzlépcsőn menekül. Az épületben szigorú elektronikus biztonsági rendszer működik, de karbantartási munkálatok miatt az elmúlt időszakban többször is hosszabb ideig tárva-nyitva állt a palota kapuja, így lehetővé vált, hogy bárki észrevétlenül beosonjon – írja osztrák sajtóinformációk alapján az Azonnali.hu portál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.