„Maffiaállamban élünk” – mondja a szlovák köztársasági elnök

Andrej Kiska szerint a kormány egyes tagjai szervezetten próbálják lejáratni őt.

MN
2018. 01. 03. 21:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sajnálom, hogy köztársasági elnökként ezt kell mondanom, de éppen az én esetemen mutatkozott meg, hogy maffiaállamban élünk, mert az állam visszaél a hatalmával azok lejáratása végett, akik kényelmetlenek számára” – jelentette ki Andrej Kiska szlovák államfő a pozsonyi Új Szó vasárnapi kiadásának adott interjúban. 

Kiskát arról kérdezték, hogy elhiszi-e az adóhatóság igazgatójának magyarázatát, miszerint egyéni hiba miatt szivárogtak ki információk a cége adóellenőrzésével kapcsolatban. A köztársasági elnök ezt nem hiszi el, szerinte nem egyvalaki hibázott, hanem megszervezték az akciót. Meg is nevezte, kit sejt a történtek mögött: Robert Kalinák belügyminisztert, aki a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökséget akarja felhasználni ellene.

A köztársasági elnök szerint Kalinák áll egy másik, őt érintő botrány mögött: a belügyminiszter ajánlotta fel neki, hogy használja a kormánygépet minél gyakrabban, mert bizonyos számú repülési órát mindenképp teljesítenie kell a járműnek. Amikor botrány lett ebből, Robert Kalinák letagadta az egészet, Robert Fico miniszterelnök pedig levélben szólította fel az államfőt, hogy fizessen ki egymillió eurót a kormánygép használatért, állítja Andrej Kiska. A kormányfőnek még csak nem is válaszolt, megfogalmazása szerint ennél bizarrabb levelet még nem kapott, és ez is csak bizonyíték arra, hogy le akarják járatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.