Már halálos áldozata is van a tomboló szélnek

Franciaországban 15 ember sérült meg, Svájcban, Ausztriában, Németországban és Angliában is gondokat okoz a vihar.

MTI
2018. 01. 03. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beszámoló szerint egy síelő vesztette életét a francia Alpokban azután, hogy egy kidőlő fa rázuhant. A párizsi régióban egy ember súlyosan megsérült, mert egy fa rádőlt az autójára, egy másik áldozat pedig egy épületből kiesve sérült meg. A francia belügyminisztérium adatai alapján 15 ember szenvedett sérüléseket a viharos szél miatt bekövetkezett balesetekben, négyük állapota válságos.

A vihar fennakadásokat okozott a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren is, ahol fokozott biztonsági óvintézkedésekre volt szükség, hogy az utasokat biztonságosan a repülőgép fedélzetére juttassák.

A helyenként az óránként 145 kilométeres sebességet is meghaladó széllökésekkel járó vihar útját megrongálódott autók, összedőlt állványzatok és gyökerestől kicsavart fák jelezték a helyi lakosoknak – látható közösségi oldalakra feltöltött felvételeken is.

A francia állami áramszolgáltató úgy tájékoztatott, mintegy 200 ezer háztartás maradt áram nélkül, ebből 30 ezer a párizsi régióban.

Svájcban több ember megsérült a Berntől délre található Lenk közelében az után, hogy a viharos szél lefújta az egyik vonatot a sínekről – jelentette a helyi sajtó. A zürichi és a bázeli repülőterek járatait törölni kellett a vihar miatt, amely egy teherautót is felborított az egyik országúton. Több száz háztartás maradt áram nélkül a Zürichi-tó környékén is, a kidőlt fák utakat torlaszoltak el, a heves esőzések nyomán pedig áradások alakultak ki. A svájci rendőrség is arról számolt be, hogy az időjárás miatt számos sífelvonó megállt, az Alpokban több mentőcsapat is dolgozik azon, hogy kiszabadítsa bent, illetve fent rekedt síelőket.

Az ausztriai Kitzbühelben is le kellett állítani a sífelvonót egy időre.

A nyugat-németországi Lünen közelében kisiklott egy vonat a sínekre dőlt egyik fa miatt – jelentette a DPA német hírügynökség. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés. Duisburg és Jülich környékén pedig autópályákat torlaszoltak el a kidőlt fák és az áradás. A vihar miatt a Németország legmagasabb hegycsúcsára, a Zugspitzére vezető vasutat is lezárták.

Angliában a vihart jégeső és villámlás kísérte, a rengeteg felborult jármű miatt a hatóságok több autópálya-szakaszt és hidakat voltak kénytelenek lezárni. A különösen magas dagály miatt részben beomlott a kikötő fala a délnyugati Cornwallban.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.