Mecsetben robbantott a Boko Haram, sokan meghaltak

Az öngyilkos terrorista a reggeli ima alatt hajtotta végre a támadást.

MN
2018. 01. 03. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy öngyilkos robbantó legalább tizennégy embert ölt meg szerda reggel egy mecsetben az első reggeli ima alatt Nigériában, közel a kameruni határhoz. A támadás a Boko Haram dzsihadista csoportnak tulajdonítható. A müezzin túlélte a robbanást, de a romok alatt még sok halott lehet – írja a Le Figaro. A Hszinhua kínai hírügynökség értesülése szerint a merénylő egy tizenéves fiú volt, és az áldozatok között volt a saját apja is.

Az eset Gambouban történt, ahol három éve a nigériai hadsereg azt állította, hogy a térséget visszafoglalta a Boko Haramtól. A robbantás ahhoz köthető, hogy kedden a dzsihadista csoport vezetője, Abubakar Shekau, akit 2009 óta már számos alkalommal nyilvánítottak halottnak, egy olyan videót sugárzott, amelyben támadást követelt.

A nigériai elnök, Muhammadu Buhari újévi beszédében arról szólt, hogy leszámoltak a Boko Harammal, ám az utóbbi két hónap számos támadása ezt kétségbe vonja. Buhari már két éve is a dzsihadisták technikai legyőzéséről beszélt.

Északkelet-Nigériában 2009 óta a terroristák húszezernél is több embert gyilkoltak meg, és 2,6 millióan költöztek el a humanitárius katasztrófa sújtotta térségből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.