Navalnij irodájában razziázott a moszkvai rendőrség

Hat embert őrizetbe vettek, többeket pedig kihallgattak.

MN
2018. 01. 28. 7:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista irodájában razziázott a moszkvai rendőrség vasárnap – mondta az MTI összefoglalója szerint Kira Jarmis, a politikus szóvivője.

A rendőrök többeket kihallgattak, és hat embert őrizetbe vettek. Jarmis úgy vélte, hogy a razzia célja az épületben működő ellenzéki televízió felszámolása volt.

Navalnij egyik híve, Roman Rubanov egy közösségi oldalon azt írta: a rendőrség azt az információt kapta, hogy robbanószerkezet van elrejtve az irodában. A hatóságok evakuálták az épületet. Két riporter élőben közvetítette a rendőri akciót a Navalnij Live Youtube-csatornán.

Vasárnap az ország több városában is tüntetéseket tartanak az ellenzéki vezető támogatói. A megmozdulást Navalnij hirdette meg, miután a választási bizottság megakadályozta, hogy Putyin ellenfeleként indulhasson a márciusi elnökválasztáson.

Vlagyivosztokban több száz fiatal vonult utcára. „Akkor megyek választani, ha van választék” – állt egy transzparensen. Novoszibirszkben, Kurganban, Omszkban, Magadanban, Kemerovóban és Jakutszkban is tüntettek az ellenzékiek. Eddig 16 embert állítottak elő.

A Hír TV beszámolója szerint már szombaton tömegesen vette őrizetbe a rendőrség az aktivistákat, Navalnij pedig közölte: a rendőrök célja, hogy megfélemlítsék őket.

„Január 28-án mindenki jöjjön tüntetni, különösen Moszkvában és Szentpéterváron, ahol a hatóságok sose szokták engedélyezni a tüntetéseinket. Az őrizetbe vételek már elkezdődtek, eddig négy városban vették őrizetbe a szervezőinket, és nyilván még többeket fognak, de ezzel nem félemlítenek meg” – üzente híveinek a politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.