Nehezményezte az ENSZ szervezete, hogy kevés állam fogad be menekülteket

A főbiztosság szerint az észak-afrikai menekülttáborokban nem javul a helyzet.

MTI
2018. 01. 31. 21:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerdán nehezményezte, hogy csekély visszhangja volt a szervezet felhívásának menekültek Líbiából való befogadására.

Eddig mindössze 16 900 helyet ajánlottak fel, ez alig fele annak a 40 000-nek, amit a segélyszervezet kért tavaly szeptemberben – mondta Vincent Cochetel, az UNHCR földközi-tengeri különmegbízottja. Hozzáfűzte: ebből 7000-et az európai uniós tagállamok ajánlottak fel.

Az UNHCR azon van, hogy befogadó országokat találjon olyan emberek számára, akik Líbiában vagy a szomszédos államokban rekedtek. Több ezer migráns él a tranzitállamokban berendezett menekülttáborokban.

Franciaország tavaly mintegy 3000 menekült átvételét vállalta két év alatt Nigerből és Csádból. Az UNHCR becslései szerint a két afrikai országból több mint 90 000 menekültnek lenne szüksége áthelyezésre.

Líbiában számos afrikai országból érkezett menekült él többnyire embertelen körülmények között a menekülttáborokban. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) legalább 700 000 illegális bevándorlóról tud az észak-afrikai országban.

Cochetel szerint nem látható javulás az észak-afrikai táborok körülményeit illetően. Tavaly novemberben a CNN amerikai hírtelevízió adásba tett egy olyan riportot, amely fekete-afrikaiak rabszolgaként való áruba bocsátásáról készült.

A Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta a káosz uralta Líbia az Európába igyekvő bevándorlók fő tranzitállomása lett. 2017-ben az UNHCR adatai szerint 144 000 menekült és migráns érkezett az észak-afrikai partokról Spanyolországba és Olaszországba, idén eddig 4380-an voltak. Tavaly 3119 halálesetet regisztráltak a veszélyes tengeri átkelés során, 2018-ban 188-at. Vincent Cochetel megjegyezte, hogy a valós számok jelentősen magasabbak lehetnek ennél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.