Nincs felkészülve egy nukleáris balesetre Belgium, Hollandia és Németország

Biztonsági hiányosságaik vannak a hármas határhoz közeli belga erőműveknek, állítja egy friss tanulmány.

MTI
2018. 01. 31. 15:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs kellően felkészülve egy belgiumi atomerőműben esetlegesen bekövetkező nukleáris katasztrófára sem maga Belgium, sem a szomszédos Hollandia és Németország – közölte egy tanulmányra hivatkozva a helyi média szerdán.

A tanulmányt a holland és német határ közelében található belgiumi nukleáris létesítményekben gyakran tapasztalt biztonsági hiányosságok miatt készítették.

A dolgozat készítői szerint a három ország között nagyobb fokú koordinációra lenne szükség, ugyanis hivatalosan aláírt együttműködés létezik ugyan, a gyakorlatban, valódi katasztrófa esetén nem működne. Egyebek között elmondták, mindhárom ország eltérő módszereket alkalmaz a lakosság sugárzás elleni védelmére.

Belgium északi és keleti országrészében két atomerőműben – a tihange-iban és a doeliben – hét reaktor üzemel, amelyek éves szinten 45 billió kilowattóra megtermelésével az ország energiaellátásának 54 százalékát biztosítják.

A tihange-i és a doeli atomerőmű több reaktorát nemegyszer le kellett állítani az utóbbi években biztonsági okokból, aztán újra bekapcsolták őket. A németországi Aachen 2016-ban pert indított a tihange-i létesítmény vezetői ellen: az erőmű 2-es reaktorát 2014-ben kapcsolták ki, miután hajszálrepedések tömkelegét találták az azt védő betonban, egy évre rá azonban a szükséges javítások elvégzése nélkül újra üzembe helyezték.

A reaktort 2023-ban tervezi végleg leállítani Belgium. A doeli erőmű 3-as reaktorát 2022-ben, a többi ötöt pedig 2025-ben kapcsolnák le.

Egy 2009-ben hozott kormánydöntés értelmében 2025-ig bezárják az összes nukleáris reaktort az országban. A jogszabály szerint negyven év használat után minden reaktort végleg le kell állítani, újakat pedig tilos építeni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.