Nyilvánosságra hozták a szexuális bűnözők adatait Lengyelországban

A bűnelkövetők személyes adatait és fényképeit a világhálón tették közzé.

MN
2018. 01. 02. 15:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan nyilvános internetes adatbázist indított el a lengyel igazságügyi minisztérium, amely szexuális bűnelkövetők adatait tartalmazza – írja cikkében a német Der Spiegel.

A jegyzék mintegy 800 elítélt nevét, születési és tartózkodási helyét, bűntetteinek listáját és fotóját tartalmazza. Az adatbank az év eleje óta hozzáférhető bárki számára.

A tárca szerint mind a 800 személy 15 évesnél fiatalabbakkal szemben követett el bűncselekményt, többségük pedofil vagy brutális erőszaktevő. Az adatállományt folyamatosan frissítik.

A minisztérium az Egyesült Államok példájára hivatkozott a nyilvános adatbank létrehozásakor, szerintük így jobban ellenőrzés alatt tarthatóak a bűnözők, és megelőzhetők bűnesetek. Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi államtitkár a német lap szerint kijelentette: „Előrébb való a gyermekeink védelme, mint a bűnelkövetők jogai.”

Emellett elindítottak egy 2600 szexuális bűnelkövető nevét tartalmazó adatbázist is, amelyhez azonban csak előzetes regisztráció után férhetnek hozzá meghatározott lengyel hatóságok és intézmények.

A minisztérium felkérte az ország iskolaigazgatóit, az iskolai alkalmazottakat és más szakmák vezetőit is, hogy intézményük személyi állományát az adatbankok listáinak a segítségével vizsgálják át. Ha ezek után alkalmazottaik között szexuális bűncselekményért elítélt emberre bukkannak, akkor a felelős vezetőt pénzbüntetésre, sőt akár elzárásra is ítélhetik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.