Pokolgépes merényletet követtek el Bengáziban

Harmincöt halott és több mint hatvan sebesült.

MTI
2018. 01. 24. 21:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két pokolgépes merényletet követtek el a líbiai Bengázi városában, friss kórházi források szerint a robbantásokban 35-en haltak meg, a sebesültek száma pedig eléri a 60-at. A tengerparti nagyváros egyik keleti negyedében, egy mecsetnél röpítettek levegőbe egy robbanóanyaggal megpakolt gépkocsit, amikor a hívők éppen kijöttek az épületből. Majd néhány perccel később, amikor már a helyszínen voltak a rendőrök és a mentőautók, az utca túloldalán felrobbant még egy parkoló jármű.

Az áldozatok között civil lakosok és biztonságiak egyaránt vannak. A helyi média híradásai szerint életét vesztette Ahmend Ali al-Fejturi, az ország keleti részét irányító, Halifa Haftár tábornok parancsnoksága alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereg nyomozóhivatalának a főnöke. Megsebesült továbbá Mahdi al-Fellah tábornok, a hírszerző szolgálat egyik vezetője. Egyelőre senki sem vállalta magára a merényletek elkövetését.

A fővárostól, Tripolitól mintegy ezer kilométerre keletre fekvő Bengázi volt a 2011 februárjában kitört líbiai forradalom bölcsője. Moammer Kadhafi elnök megbuktatása és megölése után az ország káoszba süllyedt, amelyből azóta sem tudott kikászálódni. Az észak-afrikai országnak jelenleg két kormánya és parlamentje van. Bengázi 2014-től egészen a tavalyi év közepéig súlyos harcok színhelye volt, a Haftár tábornokhoz hű katonák harcoltak különböző fegyveres csoportok ellen. Haftár július elején bejelentette, hogy győzött, bár elszigetelt összetűzések ezután is előfordultak a városban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.