Spermadonor, nővé operált férfit nem lehet anyaként bejegyezni

A transznemű felperes még férfiként lefagyasztott spermájával termékenyítették meg élettársa petesejtjét.

MTI
2018. 01. 04. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lehet anyaként bejegyezni azt a transznemű nőt, akinek a még férfiként lefagyasztott spermájával megtermékenyített petesejtből született később gyermeke – döntött csütörtökön a német legfelsőbb bíróság Karlsruhéban.

A transznemű felperes 2012-ben operáltatta magát nővé, élettársa pedig három évvel később hozta világra gyermeküket, miután a még férfiként lefagyasztott spermával megtermékenyített petesejtet beültették a méhébe. A hatóságok elutasították, hogy a nővé operált korábbi spermadonort a gyerek anyjaként jegyezzék be, ezért a nő perre ment, amelyet elvesztett, s ezt most a legfelső bíróság is megerősítette.

„Nem sérti a transznemű személy alapvető jogait, ha a családjogi törvény értelmében a születési neme alapján őt megillető szülőként jegyzik be a fogantatásban játszott szerepe szerint” – állapította meg csütörtöki ítéletében a legfelső német bírói testület.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.