Szlovénia elismerné önálló államként Palesztinát

Idáig tíz uniós tagállam, köztük Magyarország ismerte el Palesztina államiságát, most Szlovénia is csatlakozna a körhöz.

MTI
2018. 01. 22. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karl Erjavec szlovén külügyminiszter bejelentette, hogy országának mielőbb szándékában áll elismerni a palesztin államot – közölte a helyi sajtó hétfőn.

A tárcavezető jelezte, hogy a javaslatot a külügyi bizottsági előkészítés után plenáris ülésén márciusban vagy áprilisban megvitatja a szlovén parlament.

A politikus hétfőn részt vett EU-tagországok külügyminisztereinek találkozóján Brüsszelben, amelyen jelen volt Mahmúd Abbász palesztin elnök is, aki felszólította az Európai Uniót és tagállamait, hogy mihamarabb ismerjék el a palesztin államot.

Ljubljana önálló külpolitikát folytat, ezért nem kell várnia másokra – mondta Erjavec. „Hosszú távon bizonyságot nyer majd, hogy Szlovénia helyes döntést hozott a megfelelő pillanatban\" – húzta alá.

Donald Trump amerikai elnök közelmúltban tett bejelentése, amelynek értelmében az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét áthelyezik Tel-Avivból Jeruzsálembe, elismerve utóbbit Izrael fővárosaként, heves indulatokat keltett a térségben.

Az Európai Unió tíz tagállama ismerte el eddig a palesztin államot: Bulgária, Lengyelország, Málta, Ciprus, Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia 1988-ban, Portugália 2012-ben, valamint Svédország 2014-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.