Terroristává nyilvánította a Hamasz vezetőjét az Egyesült Államok

Rex Tillerson szerint „veszélyezteti a Közel-Kelet stabilitását, és aláássa a békefolyamatot Izraellel”.

MTI
2018. 01. 31. 16:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok felvette a terroristákat felsoroló feketelistájára a palesztin Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamasz) vezetőjét, Iszmáil Haníjét – jelentette be a washingtoni külügyi minisztérium szerdán. A palesztin mozgalom közölte, a döntés nem bátortalanítja el az ellenállást.

A tárca közleménye által idézett Rex Tillerson külügyminiszter szerint a Gázai övezetet irányító szervezet vezetője „veszélyezteti a Közel-Kelet stabilitását, és aláássa a békefolyamatot Izraellel”.

A Hamász már 1997 óta szerepel a külföldi terrorista szervezeteket tartalmazó amerikai listán. Az amerikai külügyminisztérium szerint Iszmáil Haníjét szoros kapcsolat fűzi a mozgalom katonai szárnyához (az Ezzeddín al-Kasszám Brigádokhoz) és a fegyveres harc híve, beleértve a civilek ellenit is.

„Gyaníthatóan részt vett izraeliek elleni terrortámadásokban”, az általa vezetett szervezet pedig terrorakciókban meghalt 17 amerikai haláláért felelős – fűzte hozzá az amerikai külügyminisztérium.

A Hamász közleményben reagált, és azt írta, a döntéssel nyomást akartak gyakorolni rájuk, de ez kudarcra van ítélve. Hozzátették, a bejelentés nem bátortalanítja el őket, folytatják az ellenállást, míg el nem űzik a megszállókat – utaltak az izraeliekre.

Az Egyesült Államok olyan időszakban vette fel Haníjét a feketelistára, amikor a Gázai övezetet több mint tíz éve uraló Hamász törékeny békét kötött Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette, mérsékelt Fatah mozgalommal. Az Egyesült Államok és a palesztinok kapcsolata az elmúlt hetekben amúgy is feszültté vált, miután az amerikai elnök tavaly decemberben Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként. Donald Trump döntéséről Iszmáil Haníje azt mondta, minden határt átlépett, a palesztin hatóság pedig elutasítja, hogy az amerikaiak közvetítsenek az Izraellel folytatandó tárgyalásokban.

Az amerikai külügyminisztérium szerdán három csoportot is feketelistára tett: a Harakát al-Szabirín palesztin mozgalmat, amely Ciszjordániában és a Gázai övezetben is tevékenykedik és iráni támogatást élvez, a Liva at-Taura nevű, 2016-ban Egyiptomban megjelent szervezetet és egy másik egyiptomi csoportot, amelyet 2015-ben hoztak létre.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.