Tizenháromezer ENSZ-alkalmazott sztrájkolt a Gázai övezetben

A világszervezet alkalmazottai a palesztinoknak szánt segély visszatartása miatt tették le a munkát.

MTI
2018. 01. 29. 16:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A palesztinokat támogató ENSZ-szervezet (UNRWA) 13 ezer alkalmazottja sztrájkolt hétfőn a Gázai övezetben, tiltakozva az amerikai kormány korábbi döntése ellen, amelynek értelmében 65 millió dollárt (több mint 16 milliárd forintot) visszatartanak a palesztinoknak szánt segélyből.

A sztrájkhoz csatlakozók közül többen a gázai ENSZ-székházhoz vonultak palesztin zászlót lengetve, és a „Méltóság megfizethetetlen” feliratú transzparenseket lóbálva. Az UNRWA-alkalmazottak szakszervezetének főtitkára, Juszef Hamduna elmondta, hogy a sztrájk célja rákényszeríteni az adományozó államokat, gyakoroljanak nyomást az Egyesült Államokra: vonja vissza döntését.

Az UNRWA legfőképp az ENSZ-tagállamok önkéntes hozzájárulásától függ, különösen az Egyesült Államokétól, amely a legnagyobb adományozója. A folyósított segély összegét élelmiszerre, oktatásra, egészségügyi ellátásra és foglalkoztatásra költi. Washington eddig évi 125 millió dollárral (több mint 30 milliárd forinttal) járult hozzá az ENSZ-szervezet munkájához.

„Kilencfős családom van, és sohasem féltettem úgy a munkámat, mint ma. Az Egyesült Államok segélyeinek megkurtítása az egész közösségre hatással lesz” – mondta Ahmed Abu-Szuleimán, egy 59 éves angoltanár a hétfői sztrájk során. Az UNRWA csaknem 280 iskolát működtet a Gázai övezetben, az oktatási intézményeket 300 ezer tanuló látogatja.

A Gázai övezetben élő kétmillió ember több mint fele függ az UNRWA és egyéb humanitárius szervezetek segélyeitől. Az UNRWA ötmillió palesztint támogat a Gázai övezet mellett Jordániában, Szíriában, Libanonban és Ciszjordániában. Adnán Abu-Haszna, az UNRWA szóvivője elmondta, hogy a jelenlegi keretből három hónapig tudnak még tevékenykedni.

Eközben Asráf al-Kedra, a Hamász palesztin szervezet uralta Gázai övezet egészségügyi minisztériumának szóvivője bejelentette, az övezet északkeleti részén található Beit-Hanún városának kórháza felfüggesztette működését az áramkimaradás esetén használt tartalék generátorok működtetéséhez szükséges üzemanyag hiánya miatt, ami 60 ezer ember egészségügyi ellátásában okozott fennakadást. A pácienseket jelenleg is más övezetbeli kórházakba szállítják át. A radikális Hamász 2007-ben vette át az uralmat a Gázai övezet felett, amely azóta az Izrael és Egyiptom által fenntartott blokád miatt súlyos gazdasági gondokkal és humanitárius válsággal küzd.

Az amerikai elnök a múlt heti davosi Világgazdasági Fórumon a közel-keleti konfliktussal kapcsolatosan kilátásba helyezte, hogy felfüggesztik a palesztinoknak szánt segélyeket, ha nem hajlandók visszatérni a tárgyalásokhoz Izraellel, amelynek fővárosaként Donald Trump decemberben elismerte Jeruzsálemet. Az amerikai államfő e döntése nagy felháborodást és tüntetéshullámot váltott ki a muszlim országokban. Míg a zsidók szerint Jeruzsálem Izrael örök és oszthatatlan fővárosa, addig a palesztinok annak keleti, Izrael által megszállt részén képzelik el leendő államuk központját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.